Prestižni glazbeni događaj

VIDEO | Mostarska klapa Drača po peti put u finalu Festivala u Omišu

Iako je ovoga puta izostala nagrada, reakcije kako klapske publike, tako i struke, uključujući i jednoga od skladatelja, bile su izrazito pozitivne.
Kultura / Glazba | 26. 07. 2023. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 21. srpnja 2023., održano je finale ženskih klapa na prestižnom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Među deset klapa koje su kroz izlučne večeri izborile prolaz u finale, bila je i mostarska klapa klapa Drača.

Skupina mladih pjevačica okupljenih u klapu djeluje pod tim nazivom već punih petnaest godina, pod umjetničkim vodstom maestra Dragana Filipovića.

Klapa Drača, već poznata po svojim impresivnim nastupima, sudjelovala je u finalu već četiri puta u proteklim godinama. Tri puta su osvojile treće mjesto po glasovima publike, a 2016. godine postigle su drugo mjesto. Između drugih osvojenih nagrada, osobito se ističe dvostruka nagrada s klapskoga festivala u Omišlju na otoku Krku, gdje su osvojile prvo mjesto i publike i stručnoga žirija.

Ovogodišnji nastup, međutim, nije prošao bez poteškoća, jer su u danima prije završnice dvije članice klape doživjele prometnu nesreću, te im zbog oporavka nije bilo moguće nastupiti u završnoj večeri ženskih klapa.

Iako bez dva značajna glasa, članice klape dale su sve od sebe kako bi u finalu otpjevale dvije skladbe s kojima su se temeljito pripremale za nastup.

Na ovogodišnjem finalu, klapa Drača je oduševila publiku izvedbom dviju pjeama: "Kad mi bude leći" (autori: Krešimir Magdić i Jakša Fiamengo) i "Materin plač" (autori: Mojmir Čačija i Lucijan Brumnjak). Riječ je o skladbama renomiranih klapskih skladatelja.

Mojmir Čačija dugogodišnji je voditelj nagrađivane klape Sinj, te umjetnički ravnatelj Omiškoga festivala. Krešmir Magdić je obradivač više od stotinu izvornih narodnih napjeva iz Dalmacije i novih skladbi, te autor glazbe više od pedeset skladbi, praizvedenih ili izvedenih na FDK u Omišu, te je jedno od najznačajnijih imena Festivala već pedeset godina.

Nastup klapa Drača na ovogodišnjem Festivalu dalmatinskih klapa Omiš još je jedan značajan trenutak u njihovoj glazbenoj karijeri. Iako je ovoga puta izostala nagrada, reakcije kako klapske publike, tako i struke, uključujući i jednoga od skladatelja, bile su izrazito pozitivne.

Kopirati
Drag cursor here to close