Otkačeno i duhovito

Alisa odvela Mostarce u zemlju čuda

Predstava je nastala na osnovu poznatog i omiljenog literarnog predloška Lewis Carroll, ova Alisa nas očarava dosjetljivom režijom i koreografskim slogom Aleksandra Ilića.
Kultura / Kazalište | 24. 04. 2018. u 20:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U velikoj dvorani HD herceg Stjepana Kosače odigrana je baletna predstava "Alisa u zemlji čuda" u izvedbi Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Glavnu ulogu, Alisu u večerašnjpj predstavi igrala je Tamara Ljubičić koja se baletom bavi još od pete godine. Dvadesetpetogodišnja Novosađanka Tamara već sedam godina nastupa u Narodnom pozorištu Sarajevo, a balet smatra svojim životnim pozivom.

Predstava je nastala na osnovu poznatog i omiljenog literarnog predloška Lewis Carroll, ova Alisa nas očarava dosjetljivom režijom i koreografskim slogom Aleksandra Ilića.  Duhovito otkačena, zavodljive likovnosti i jednosatnim trajanjem formatirana prema navikama mlađe publike, ova predstava jednako opčinjuje djecu i odrasle - one koji su spremni da, kao i Alisa, tragaju za imaginarnim prostorima u kojima vlada drugačija logika. 

Koreograf večerašnje predstave Aleksandar Ilić kaže: "Lewis Carroll je čudesnom moći svoje mašte, humorom, logikom izvrnutom naopačke, postavio jednadžbu: je li 2 plus 2 uvijek i nepobitno - 4?

Kao profesor matematike i logike, kao vrsni pisac, zna da ni u što ne treba sumnjati bespogovorno, jer u matematičkoj teoriji 2 plus 2 ne moraju uvijek biti 4, kao što se dvije paralelne prave susreću i sijeku negdje u beskraju. Vjerujte: i snovi i java se nekad i negdje susreću i spoje. Vjerujte u snove, maštajte, a prije svega živite - to je skrivena ideja ove igrarije za djecu i odrasle".

Sponzor večeri bio je Lino.

Kopirati
Drag cursor here to close