Hit predstava

'Državni lopov' nasmijao Mostarce

Kultura / Kazalište | 03. 06. 2016. u 21:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom pozorištu Mostar u petak, je odigrana odlična komedija 'Državni lopov' Fadila Hadžića.

Produkciju predstave potpisuju trojica poznatih bh. glumaca: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.

'Državni lopov' je priča o dvojici zatvorenika koje je sudbina dovela u istu ćeliju. Jedan od njih je Marko, državni lopov: on je nekadašnji, ali i budući političar. Drugi je Kiki, sitni lopov, ženidbena varalica. Njih dvojica imaju nešto zajedničko - Veroniku, ženu koja je prevarila obojicu i koja ih je smjestila u zatvor, a da toga nisu ni svjesni. Naravno, tu je i zatvorski čuvar Jozo! Zatvor i ljudi koji nemaju skoro ništa zajedničko tako postaju priča o nama samima...

Predstava je jako aktualna, dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Predstava je 2015. godine proslavila svoj deseti rođendan, što je čini jednom od najstarijih živih predstava u BiH. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina i danas konotira s društvenim (ne)prilikama, mada ga je ekipa u tijeku rada na predstavi dodatno aktualizirala, prebacujući radnju komada u današnju BiH.

U predstavi igraju Nusmir Muharemović (Kiki), Irfan Kasumović (Marko) i Mirza Mušija (Jozo, čuvar zatvora, glumac).

Inače, osim u bh. gradovima, predstavu su s velikim uspjehom do sada izvodili i na turnejama u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close