Mostar

FLUM 2024. bliži se kraju i donosi priče koje ostavljaju trag

Osim predstava ''Mala sirena'', ''Oh la la'', ''Ovaj klovn sam ja'' i lutkarske opere ''Ero s onoga svijeta'' u utorak 24. rujna na FLUM-u je realizirana i petosatna radionica na temu Karađoz tehnike.
Kultura / Kazalište | 25. 09. 2024. u 13:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvrto izdanje Međunarodnog lutkarskog festivala u Mostaru FLUM 2024. polako se bliži kraju. Još jedan bogat i sadržajan dan je iza ekipe koja sudjeluje na festivalu i sad već polako dijeli impresije o onome što su vidjeli do sada.

Oduševljenje radionicom Karađoz

Osim predstava ''Mala sirena'', ''Oh la la'', ''Ovaj klovn sam ja'' i lutkarske opere ''Ero s onoga svijeta'' u utorak 24. rujna realizirana je i petosatna radionica na temu Karađoz tehnike. Izgleda kako je ova radionica bila pun pogodak na FLUM-u ove godine, jer salve oduševljenja teško su se mogle sakriti.

Dino Gluhović, glumac Lutkarskog kazališta Mostar učestvovao je na radionici za koju ima samo riječi hvale. Ističe da ga je vratila u djetinjstvo i vrijeme kad je kao dječak tu lutkarsku tehniku mogao gledati na javnom servisu BHRT-a.

Foto: PLM / Radionica Karađoz

''Tehnika sjena i izrade lutke od kože je maestralna, te priče jednostavno vas vraćaju u djetinjstvo. Onda te igre sa sjenama, to je kao da gledate crtić i srce se vrati u nevino doba vaše mladosti, bude se emocije koje su duboko sakrivene u nama'', kazao je Gluhović, koji dodaje da je cijeli koncept radionice bio odličan.

''Vidjeli smo uživo kakvu magiju te lutke mogu napraviti. Za kraj smo svi pravili lutke, što je bilo fantastično iskustvo.''

Klovn koji je depresivan

Predstave koje se prikazuju na FLUM-u nose jasnu poruku jačanja identiteta i etičkih vrijednosti kod djece, te djeci pružaju i skrivene modele oblikovanja svijesti za dobro i lijepo. No, prikazane su i predstave za nešto stariju publiku. Jedna od takvih je djelo iz Rumunije pod nazivom ''Ovaj klovn sam ja''.

Predstava opisuje neverbalnu priču sa magičnim elementima, nadrealističkim slikama, marionetama i fantastičnom pričom za odraslu publiku. Istražuje društveni status savremenih pojedinaca uhvaćenih između društvenih maski i stvarnosti ličnog života.

''Predstava je nastala iz šale koja je poznata u Rumuniji kada psiholog, onog koji je došao na terapiju pošalje na trg gdje ima klovn. Rekao mu je da svoju depresiju može liječiti ako ode vidjeti klovna. Nakon toga pacijent mu je rekao: 'Pa ja sam taj klovn'. Tako smo iz te 'šale' počeli razvijati cijelu priču'', ispričala je glumica u predstavi Andrea Bolovan.

Foto: PLM / Predstava 

Bolovan kaže i da su reakcije publike na predstavu fantastične.

''Publika u Mostaru je bila odlična, uživala sam izvoditi predstavu na FLUM-u'', dodala je.

Sadržajan završni dan FLUM-a

Jedan od sadržaja četvrtog festivalskog dana bila je i diskusija pod nazivom ''Iza zavjesa'' u kojoj su gđa Nina Malikova i gđa Irina Nikulesku govorili o povijesti Svjetske asocijacije lutkara UNIMA i umjetnosti lutkarstva. diskusiju je moderirao gosp. Dimitri Jageneau, generalni sekretar UNIMA International.

Foto: PLM / Panel diskusija na FLUM-u

Petog, posljednjeg dana lutkarskog praznika u Mostaru (25. rujna) biće prikazane predstave ''Bajka sva od šećera'', ''2 metra kvadratna’'' i ''Kuthi’''. Planirana je i radionica ''Lutke na Putu svile''.

Na kraju dana publiku očekuje svečana ceremonija zatvaranja 4. izdanja FLUM-a na kojoj će biti dodijeljene nagrade za najbolja lutkarska ostvarenja u više kategorija. Najbolja predstava osvojiti će GRAND PRIX festivala, tradicionalnu nagradu, skulpturu ''Zlatni svitac''.

Podsjećamo, festival je počeo 21. i traje do 25. rujna 2024.

Ulaz na sve predstave i programe Festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru je slobodan, a detaljan raspored možete pogledati na LINKU.

Kopirati
Drag cursor here to close