Započele probe

HNK Mostar: Početak rada na novoj predstavi "Zid"

U središtu su ove drame tri generacije jedne obitelji koje se skupa s nekoliko stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive.
Kultura / Kazalište | 06. 05. 2022. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru započele probe nove predstave ''Zid'', koju će režirati Christian Jean-Michel Jalžečić, a dramaturginja je Dorotea Šušak.

''Zid'' je dramski tekst Ružice Aščić koji je izabran kao najbolji na prvom Natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji je raspisalo Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH. U središtu su ove drame tri generacije jedne obitelji koje se skupa s nekoliko stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive. Borba stanara za zid oronule zgrade postaje metaforom sraza između starog i novog. U predstavi igraju Miro Barnjak, Ana Franjčević, Ana Ljubić, Ivo Krešić, Nikolina Marić, Robert Pehar, Rafaela Perić, Ivan Skoko i Sanda Krgo Soldo.

Nakon izbora najboljeg dramskog teksta, raspisan je i Natječaj za mladog redatelja koji će režirati prvonagrađeni tekst. Kao najbolja redateljska eksplikacija odabrana je ona Christiana Jean-Michela Jalžečića.

Christian Jean-Michel Jalžečić rođen je u Francuskoj. Prije studija kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu studirao je povijest i filozofiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Već na prvoj godini studija povijesti i filozofije režirao je najuspješniju amatersku predstavu u Hrvatskoj prema motivima Genetovih ''Sluškinja''. Godine 2019. režirao je svoj prvi profesionalni projekt u produkciji Arterarija pod nazivom ''Sakrij se negdje daleko. Do smrti'''. Redatelj je i uspješne predstave ''Homesick'' iz 2021. godine koja je ujedno i njegov diplomski rad. Od dvadesete godine radi kao dramski pedagog u kazalištu Knap s čijim grupama osvaja nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivač je umjetničke organizacije Divan Teatar.

Foto: HNK Mostar / Početak rada na novoj predstavi "Zid"

''Mislim da je hvalevrijedno što je HNK Mostar raspisao Natječaj za najbolji dramski tekst mladih autora, a onda posljedično i za mladog redatelja. Takvih natječaja nedostaje u Republici Hrvatskoj i općenito na cijelom Balkanu. Tekstom 'Zid' Ružice Aščić bavio sam se zadnja dva mjeseca tako da se veselim radu s cjelokupnim ansamblom'', izjavio je povodom početka rada na predstavi redatelj Christian Jean-Michel Jalžečić i zahvalio ravnatelju Ivanu Vukoji na prilici i umjetničkom savjetniku Draganu Komadini na suradnji.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja rekao je kako je ''specifičnost ove predstave u tome što na scenu postavljamo prvonagrađeni tekst na Natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina, koji je raspisan u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH''.

''Nakon toga smo objavili i Natječaj za mladog redatelja i evo danas je početak rada na novoj predstavi 'Zid'. Ponosni smo na činjenicu da kao nacionalna kazališna kuća pružamo priliku mladim autorima i redateljima za profesionalni angažman i za jedan od prvih uspješnih koraka u njihovoj budućoj karijeri'', kazao je Vukoja.

Premijera predstave planirana je za sredinu lipnja 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close