Mostar

"Legenda o rijeci Neretvi" premijerno u Pozorištu lutaka

U ovoj predstavi za djecu igra devetnaestero učenika mostarskih osnovnih škola, uzrasta od 10 do 12 godina.
Kultura / Kazalište | 12. 06. 2024. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preko sedamdeset godina Pozorište lutaka u Mostaru pravi lutkarske i predstave za djecu, svoju najdražu i najvjerniju publiku. Posljednjih godina u okviru svog novoosnovanog Dječjeg dramskog i lutkarskog studija, počelo je praviti predstave u kojima djeca igraju za djecu, za roditelje i prijatelje, za sve ljubitelje pozorišne umjetnosti. ''Legenda o rijeci Neretvi'' je treća premijera koju polaznici ovog Studija, pod vodstvom glumaca i dramskih pedagoga, daruju svojoj publici.

''Legenda o rijeci Neretvi'' predivna je priča koju je od zaborava spasio i u bajku pretočio Muhamed Hamica Nametak, bivši glumac i lutkar iz najsvjetlijih vremena Pozorišta lutaka, koji je bio i prvi poslijeratni direktor ove 'kuće snova u Brankovcu'. Upravo ova bajka, oslonjena na prošlost i bogate gradske tradicije, najbolji je izbor za teatarski san koji Dječji dramski i lutkarski studio želi ponuditi mostarskoj publici.

Ova legenda priča priču o nepoznatom došljaku žute kose, koji je stigao u Mostar. Okupao se u Neretvi drugog kolovoza i nestao u njenim virovima. Kasnije, nitko ne zna kako, pojavio se, nijem i zamišljen, i nakon nekog vremena, zauvijek otišao iz grada.

U ovoj predstavi za djecu igra devetnaestero učenika mostarskih osnovnih škola, uzrasta od 10 do 12 godina. Imaju nešto, ne mnogo, scenskog iskustva i veliku volju da se, najbolje što mogu i znaju, igraju kazališta pred publikom i za publiku. Sve njihove ideje, želje, energiju i sav njihov trud probali smo osloboditi, usmjeriti i prenijeti u ovu predstavu. U neobičnu predstavu o jednom gradu, o jednoj rijeci, o jednom vremenu i jednoj tajnovitoj legendi... koja živi i danas. Pozorište lutaka u Mostaru pokušalo im je u tome pomoći, kao i svi oni koji su prepoznali i podržali njihov rad.

Dramatizaciju teksta uradio je Nedžad Maksumić. Scenografiju i scenske elemente, kao i idejno rješenje plakata osmislile su i izradile Lejla Isić Dizdarević i Lejla Imamović. Autor nadahnute scenske muzike je Atilla Aksoj, scenski pokret je kreirao Armin Filipović, a tehničko vodstvo je povjereno Ameru Ćatiću. Dramsko-pedagoško vodstvo povjereno je Adeli Lerić, a režiju potpisuju Nedžad Maksumić i Armin Filipović.

Premijera predstave ''Legenda o rijeci Neretvi'' održat će se u petak, 14. lipnja u 19 sati, a prva repriza je iste večeri u 20 sati. Karte se mogu rezervirati putem telefona 036 552 625 ili putem web stranice www.plm.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close