Lut fest 2024

Nove nagrade Lutkarskog kazališta Mostar za predstavu Utopija

Nagrade za najbolju režiju i originalnu muziku za predstavu Utopija na 25. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2024".
Kultura / Kazalište | 30. 09. 2024. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nagrade za najbolju režiju i originalnu muziku za predstavu Utopija na 25. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2024".

Ansambl Lutkarskog kazališta Mostar je na 25. Međunarodnom festivalu profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest 2024" nastupio sa predstavom Utopija.

U konkurenciji od 12 predstava profesionalnih kazališnih kuća iz Srbije, BIH, Bugarske, Armenije, Južne Koreje, Mađarske i Ruske Federacije, Lutkarsko kazalište Mostar istaklo se s predstavom Utopija i osvojilo dvije nagrade.

• Nagrada za najbolju režiju pripala je: Lutkarskom kazalištu Mostar - Vanja Jovanović za predstavu "Utopija".

• Nagrada za originalnu muziku: Lutkarskom kazalištu Mostar - Marin Živković za predstavu "Utopija".

Izuzetno smo ponosni na ostvareni uspjeh predstave Utopija koju je profesionalno predstavila glumačka postava Marta Haubrich, Tibor Oreč, Ivan Nevjestić i Jadranka Popović-Miljko. Vizualni identitet predstave je djelo Maria Tomaševića. Treba navesti i izvrsnost majstora svjetla Ariana Knezovića i majstora tona Daria Šunjića kao vrlo značajan doprinos scenskih majstora Zorana Antonijevića i Filipa Miljka.

Predstava Utopija govori o ljepoti i značaju umjetnosti. Središte priče je teza koja govori da je umjetnost sastavni dio života i kako bez umjetnosti ne možemo u potpunosti izgraditi sebe.
Predstava je namijenjena djeci iznad 10 godina ali i odraslima.

Inače 25. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2024” održavao se od 22. do 27. rujna u Istočnom Sarajevu, na scenama Kulturnog centra i Narodnog pozorišta a Lutkarsko kazalište Mostar se na ovom festivalu predstavio četiri puta.

Riječ je o festivalu na kojem je do sada sudjelovalo 220 kazališnih kuća iz 43 zemlje svijeta a kojeg tradicionalno organizira `Forum teatar` iz Istočnog Sarajeva.

Uz natjecateljski dio programa održale su se i radionice, master-klas predavanja, promocije knjiga o lutkarstvu i drugi festivalski programi, koji su doprinijeli značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close