HNK Mostar

Održana komemoracija za prvog intendanta HNK Mostar Ivana Ovčara

Održana je komemoracija za prvog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivana Ovčara.
Kultura / Kazalište | 30. 04. 2024. u 18:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas, 30. travnja 2024. godine, u amfiteatru Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače održana je komemoracija za prvog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru Ivana Ovčara. Ivan Ovčar rođen je 6. prosinca 1942. godine u Slavonskoj Požegi, a preminuo je 26. travnja 2024. godine u Mostaru u 82. godini života.

Na komemoraciji su govorili ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, dramski prvak HNK Mostar Robert Pehar i bivši član ansambla HNK Mostar Drago Šuvak, moderirao je Miro Barnjak, dok je glazbena pratnja na violini bio Ante Slišković.

Foto: HNK Mostar / Održana komemoracija za Ivana Ovčara

Jedan od utemeljitelja i prvi intendant HNK Mostar

''Premda nam svima nedostaje Mala scena, i premda bi bilo mnogo prikladnije da ovaj svečani skup održavamo na njenim daskama, siguran sam da je radost zbog nastavka gradnje zgrade mnogo veća od žala za tim, svima nama koji smo u njemu živjeli i radili, posvećenim prostorom. Nastavka gradnje zgrade čije je temelje, doslovno i figurativno, među ostalim postavio i Ivan Ovčar. Zgrade koja je bila njegova trajna opsesija i neispunjena vizija. Ivica nije doživio završetak zgrade, ali je doživio nastavak njene gradnje kojem se radovao kao gradnji vlastite kuće. U mirovinu odlazi zadovoljan činjenicom da je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru preživjelo i nadživjelo sve izazove i probleme s kojima se suočavalo gotovo od samoga osnutka. Bez obzira na to što nam budućnost nosi, izvjesno je kako će u institucionalnoj memoriji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru ostati trajno zapisano da je Ivan Ivica Ovčar bio jedan od utemeljitelja te prvi intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru'', kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

Foto: HNK Mostar / Održana komemoracija za Ivana Ovčara

 Posvećenost kazalištu, blagost i profesionalnost

Dramski prvak HNK Mostar Robert Pehar govorio je, između ostalog, o karakteru Ivana Ovčara.

''Prvi moj susret s Ivicom Ovčarom bio je davne 1982. godine i već tada sam osjetio njegovu blagu narav i odnos koji je imao prema nama glumcima kao inspicijent, uvijek uz osmijeh i nikad s prisilom. Njegova ambicija nije bila biti intendant, ali su to svi od njega tražili, naravno, s razlogom, jer se znalo kako će on moći povesti kuću u tako teškim trenucima i napraviti sve ono što je uslijedilo. Htio bih podsjetiti i na činjenicu kako je Ivan Ovčar svojom ogromnom energijom i snagom uspio organizirati i humanitarnu pomoć u najtežim ratnim trenucima, ne samo za djelatnike kazališta, nego i za sve umjetnike grada Mostara. Volio bih da smo imali priliku snimiti taj trenutak kada Ivan Ovčar doslovno s kamiona istovara pomoć i daje je umjetnicima u ruke. Sve to govori kako je bio čovjek velikog srca, ali i veliki profesionalac posvećen umjetnosti, veliki Talijin svećenik koji je beskompromisno svojim primjerom svjedočio kako i koliko treba cijeniti teatarski posao i poziv. Ivan Ovčar imao je velik i ispunjen život u kojem je vodio mnoštvo ljudskih i profesionalnih bitaka. Gledajući na sve to iz današnje perspektive, s pravom možemo kazati da je u pravilu iz njih izlazio kao pobjednik'', rekao je Pehar.

Foto: HNK Mostar / Održana komemoracija za Ivana Ovčara

Dostojanstven u borbama

''Postao sam dio ansambla 1994. godine, tada još ne Hrvatskog narodnog kazališta, i igrao u predstavi 'Tena' koju smo tada pripremali u školi preko puta Mostarke, da bismo poslije toga u Kosači dobili jednu prostoriju, koja je čak imala i telefon. Nakon toga, isto u Kosači, pored galerije, dobivamo i uređujemo malu scenu, ali tada već kao Hrvatsko narodno kazalište. Poslije toga je bilo polaganje kamena temeljca za novu zgradu, i onda je krenulo što je krenulo, i dolazimo do prekrasne, prave Male scene HNK Mostar.

Foto: HNK Mostar / Održana komemoracija za Ivana Ovčara

Svi ti dani, mjeseci i godine bili su ispunjeni ne samo našom radošću što postojimo i radimo predstave, nego i raznim optužbama, klevetama, pljuvanjima i negiranjima od onih kojima smo smetali i mi i naše ime. Ivica Ovčar, kao intendant bio najviše izložen tim napadima. Sve to prolazilo je kroz njegovo srce, njegov mozak, kroz njegovu krv, kroz njegov stomak. Trebalo je izdržati sve to, a Ivica je izdržao, i to vrlo vrlo dostojanstveno. Drago mi je što je doživio nastavak gradnje naše zgrade i 30. obljetnicu osnivanja Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru koju slavimo ovo godine, a posebno mi je drago što sam imao priliku poznavati takvog čovjeka'', izjavio je Drago Šuvak, umirovljeni član ansambla HNK Mostar.

Foto: HNK Mostar / Održana komemoracija za Ivana Ovčara

 Na komemoraciji su preneseni i izrazi sućuti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa, predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića te gradonačelnika grada Mostara Marija Kordića, koji je i nazočio komemoraciji.

Kopirati
Drag cursor here to close