52. po redu

Otvara se najstariji festival amaterskog pozorišta FEDRA

FEDRA će se održati u razdoblju od 13. do 20. srpnja.
Kultura / Kazalište | 13. 07. 2024. u 15:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najstariji festival amaterskog pozorišta 52. Teatarski festival BiH FEDRA bit će otvoren večeras predstavom "Orkestar Titanik" (Hristo Bojčev, Željko Milošević) u režiji Željka Miloševića u Kulturno sportskom centru Bugojno.

Otvaranju Festivala FEDRA prethodit će otvaranje izložbe grafika "Živototisak" Dževada Hoze iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, u Galeriji Kulturno sportskog centra Bugojno.

FEDRA će se održati u razdoblju od 13. do 20. srpnja.

Selektor 52. FEDRE Vahid Duraković magistar dramaturgije u izjavi za Fenu je rekao da je za Festival bilo prijavljeno 15 predstava, a u natjecateljski program je uvršteno njih osam.

''U natjecateljskom programu je osam predstava iz Bosne i Hercegovine, u pratećem tri predstave i dvije predstave u programu FEDRICA. U kreiranju "izvedbenog teksta" teatri su kao podlogu koristili dramske tekstove, filmske scenarije, priče, pripovijetke, epsko-lirske balade, pjesme a neke su nastale na osnovu idejnog koncepta koji je razvijan u procesu postavljanja predstave. Primjetno je da većina teatarskih grupa koristi raznovrsna izražajna sredstva i da njihove scenske priče propituju savremene društvene probleme. Vjerujem da će predstave publici biti gledljive i da ćemo svi zajedno gledajući predstave, analizirajući ih na okruglim stolovima i realizirajući radionice naučiti nešto novo i barem malo dodatno osvijestiti svoj doživljaj života i društva oko sebe'' - kazao je Duraković.

Članovi Stručnog žirija Festivala su Jelena Kordić Kuret (kazaišna, televizijska i filmska glumica) Slađana Zrnić (prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske) i Armin Omerović (kazališni, televizijski i filmski glumac).

Kopirati
Drag cursor here to close