Moja Bosna

Povijesna balada ''Moja Bosna'' gostuje u Mostaru

Kultura / Kazalište | 28. 09. 2015. u 11:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gostovanje ove teatarske kuće u Mostaru omogućuje Mostarski teatar mladih u suradnji sa Poljskim veleposlanstvom, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Hrvatskim narodnim kazalištem Mostar.

Malo je poznato kako je odmah nakon završetka II svjetskog rata u godinama 1946./47. godine na željezničku postaju Boleslawiec (Poljska) stiglo 28 željezničkih transporta kojima se iz Jugoslavije u Poljsku vratilo 18.000 balkanskih Poljaka, većinom obitelji koje su živjele, emigriravši još u Austrougarskoj, pola stoljeća u selima Bosne i Hercegovine.

Ideja da se priča o reemigrantima iz Bosne, koji su poslije II svjetskog rata naselili domaćinstva napuštena od Njemaca u regiji Boleslawieca, u regiji Šlezije u Poljskoj, opiše i prenese na scenu rodila se u glavi redatelja i direktora Teatra Modrzejeweske u Legnici, Jaceka Glomba.

Junake ove izuzetne povijesne balade u kojoj su tragični i potresni fragmenti isprepleteni sa komičnim scenama, pratimo u godinama iz II svjetskog rata, u tadašnjim situacijama okrutnih borbi svih protiv svih i neposredno poslije rata u selu Gumjera u okolici Prnjavora 30. i 40 godina prošlog stoljeća i krajem 40-tih godina u selu Motile kod Boleslawieca, gdje su se naselili reemigranti. Predstava se dotiče i događaje iz vremena opsade Sarajeva.

U Teatru im Modrzejewskiej, pod direkcijom Jaceka Glomba, dosljedno se realizira koncepcija vezivanja umjetničke djelatnosti sa prostorom grada, igrajući predstave ne samo na matičnoj sceni, nego i u prostorima starih tvorničkih hala, restorana ili trgovina. Niz nagrađivanih predstava nastalo je iz te koncepcije; među najuspješnijima su šekspirovske postavke (Koriolan, Hamlet, Othello) te predpremijere suvremenih drama, često pisanih po narudžbi teatra (Balada o Zakaczawiu, Made In Poland, III Furije) i često inspirirane lokalnim pričama i likovima. Sedam predstava ovog teatra preneseno je u televizijsku verziju. Teatar je gostovao širom Poljske i svijeta, ne samo u Evropi (npr Na Fringe Festival u Edinburgu) nego i Rusiji, USA, Argentini i Turskoj.

Mostarski teatar mladih srdačno poziva na predstavu „Moja Bosna“ na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta 30.9.2015. u 20 sati. Prijevod na B/H/S jezik je osiguran putem titlova!

Cijena karte je 10 KM, za učenike, studente i umirovljenike 5 KM. Karte se mogu rezervirati na telefon 063 317 348.

Kopirati
Drag cursor here to close