FLUM

Pozorište lutaka Mostar: "Zlatni svitac" odlazi u Tel Aviv

Olga Zibinska uspjela je dodatno dočarati kako bajkovitost, tako i drevnost ove priče, ali i približiti predstavu tradiciji pondeblja u kojem je postavljena.
Kultura / Kazalište | 29. 09. 2022. u 17:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas je u Mostaru svečano zatvoren Drugi festival lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM 2022. Nakon pet dana u kojima je u natjecateljskom programu izvedeno 9 predstava iz 8 zemalja, danas su dodijeljene i nagrade za najbolje.

GRAND PRIX ''Zlatni svitac'', skulpturu akademskog vajara Dalibora Nikolića, za najbolju predstavu Festivala dobila je predstava ''Kad je sve bilo zeleno'' The Key Theatre iz Tel Aviva, Izrael. Ova predstava jednoglasnom odlukom Stručnog žirija pobjednica je Festivala, a isto tako osvojila je i srca najmlađe mostarske publike i svih ljubitelja lutkarske umjetnosti.

Osim ove nagrade, podijeljene su i nagrade za najbolju režiju, najbolju scenografiju, najbolje lutke, najbolju originalnu glazbu, 5 ravnopravnih glumačkih nagrada i specijalna nagrada za najbolju dramaturgiju.

Nagrađena su i profesionalna kazališta iz Byalistocka iz Poljske, Zagreba, Banja Luke, Maribora i Malage (Španija).

1. GRAND PRIX Festivala, statua ''Zlatni svitac”'' za najbolju predstavu festivala dodjeljuje se predstavi ''Kad je sve bilo zeleno'' (autori: Dikla Katz i Avi Zlicha) pozorišta The Key Theatre, Tel Aviv, Izrael.

Predstava ''Kad je sve bilo zeleno'' kazališta The Key Theatre iz Tel Aviva, Izrael, bavi se kompleksnim društvenim problemima, oblikovanim u umjetničko djelo koje iste čini pristupačnim i shvatljivim publici kojoj je namijenjena. Autorski tim – Dikla Katz i Avi Zlicha, stvaraju bajkoviti mikrokozmos, u kojem se suočavaju harmonija prirode i kaos suvremenog doba beskruploznog kapitalizma, kroz lutkarsku virtuoznost, i igru sa materijalom.

2. Nagrada za najbolju režiju dodjeljena je redateljici pod imenom Kata Csato, za režiju predstave ''Palko'' (autorica: Katalin Szegedi) u izvedbi Bialostocki Teatr Lalek iz Bialystoka, Poljska.

Predstava ''Palko'' Bialostocki Teatr Lalek iz Bialystoka, Poljska, se u konkurenciji ovogodišnjeg izdanja Festivala lutkarske umjetnosti Mostar 2022 između ostalog istaknula zahvaljujući i redateljskom umijeću Kate Csato, koja je na inteligentan način pristupila neverbalnoj inscenaciji teksta Katalin Szegedi, prilagođenoj najmlađoj publici.

Foto: PLM / FLUM

3. Nagradu za najbolju scenografiju dobio je Wagner Gallo za scenografiju predstave ''Error 404'' (autor: Wagner Gallo), u izvedbi Angeles de trapo, iz Malage, Španjoslka.

Intenzivna digitalizacija, suvremeni mediji i tehnologija se kroz scenografske elemente predstave ''Error 404'', sukobljavaju sa igrom i slobodom glavnog lika, što uveliko doprinosi cjelovitosti i ujednačenosti koncepta ovog djela.

4. Nagradu za najbolje lutke dobila je Olga Zibinska za kreaciju lutaka u predstavi ''Sedam Gavranova”''(autor: Jakub Maksimov prema bajci Braće Grimm), u izvedbi Dječijeg pozorišta Republike Srpske, iz Banja Luke, Bosna i Hercegovina.

Lutkarskim kreacijama u predstavi ''Sedam Gavranova'' (autor: Jakub Maksimov prema bajci Braće Grimm), u izvedbi Dječijeg pozorišta Republike Srpske, iz Banja Luke, Bosna i Hercegovina, Olga Zibinska uspjela je dodatno dočarati kako bajkovitost, tako i drevnost ove priče, ali i približiti predstavu tradiciji pondeblja u kojem je postavljena.

5. Nagrada za najbolju originalnu muziku dodjeljena je Johnny Tal za glazbu u predstavi ''Kad je sve bilo zeleno'' (autori: Dikla Katz i Avi Zlicha) pozorišta The Key Theatre, Tel Aviv, Izrael.

Sukob harmonije prirode i haosa ljudske pohlepe, lutkarska kreacija i igra, kao i scenografska rješenja i dizajn svjetla, u predstavi s “Kad je sve bilo zeleno” (autori: Dikla Katz i Avi Zlicha) pozorišta The Key Theatre, Tel Aviv, Izrael su poput jazz improvizacija. Muzika Johnnya Tala je potka iz koje proizilazi ritam igre, i djeluje kao vezivno tkivo ove predstave.

6. Pet ravnopravnih glumačkih nagrada dodijeljeno je:

- Wagner Gallo, za animaciju u predstavi ''Error 404'' (autor Wagner Gallo), u izvedbi Angeles de trapo, iz Malage, Španjolska.

Wagner Gallo svojom lutkarskom virtuoznošću gradi kako karakter lika, tako i atmosferu svijeta koji ga okružuje.

- Jacek Dojlidko za animaciju Palka u predstavi ''Palko'' (autorica: Katalin Szegedi) u izvedbi Bialostocki Teatr Lalek iz Bialystoka, Poljska.

Jednostavnim pokretima, suptilnim detaljima i pametnom partnerskom igrom prilikom animacije glavnog junaka ove predstave, Jacek Dojlidko uspijeva ispoštovati inteligenciju najmlađe publike.

- Slobodan Perišić, za animaciju Vračare u predstavi ''Sedam Gavranova'' (autor: Jakub Maksimov prema bajci Braće Grimm) , u izvedbi Dječijeg pozorišta Republike Srpske, iz Banja Luke, Bosna i Hercegovina.

Vračara Slobodana Perišića duhovita je lutkarska i glumačka partitura, na kojoj počiva jedno od ključnih dramaturških čvorišta predstave.

- Marta Bolfan Ugljen za animaciju Mede Đure u predstavi ''Medo Đuro ne želi spavati'' (autor: Ana Tonković Dolenčić) u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka, iz Zagreba, Hrvatska.

Medo Đuro je zahvaljujući prevashodno animatorskim vještinama Marte Bolfan Ugljen prepoznatljivi lik, kojeg je lako zamisliti u brojnim avanturama, kroz koje najmlađa publika ima priliku upoznati svijet koji ih okružuje.

Foto: PLM / Zlatni svitac

- Vesna Vončina za animaciju u predstavi ''Ferdo veliki ptič'' (autorice: Katja Povše i Vesna Vončina, po slikovnici Andreje Peklar) u izvedbi Lutkovnog gledališča Maribor, iz Slovenije.

Glumačka igra i animacija lutaka Vesne Vončine u predstavi ''Ferdo veliki ptič'' ''Ferdo veliki ptič'' (autorice: Katja Povše i Vesna Vončina, po slikovnici Andreje Peklar) pozorišta Lutkovno gledališče Maribor iz Slovenije, podražava čitav mikrokozmos predstave, koji opstaje upravo zahvaljujući njenom umijeću.

Specijalna nagrada za najbolju dramaturgiju dodjeljuje se Katalin Szegedi za tekst ''Palko'' u izvedbi Bialostocki Teatr Lalek iz Bialystoka, Poljska.

Dramaturgija predstave ''Palko'' prati jasnu razvojnu putanju lika, kojeg kroz niz epizoda publika ima priliku upoznati i zavoljeti. Predstava je dramaturški upotpunosti prilagođena ciljanoj publici.

''Ovaj Festival nizom visokokvalitetnih predstava, veliki je iskorak na lutkarskoj sceni naše zemlje. Kolektiv Pozorišta lutaka u Mostaru, organizator ovog Festivala, ovaj težak zadatak izvršio je na zadovoljstvo svoje najmlađe publike i svih koji cijene i vole lutkarstvo'', priopćeno je iz PLM.

Kopirati
Drag cursor here to close