Radovi na zgradi u punom jeku

Hrvatsko narodno kazalište - novo poglavlje u novoj zgradi

Ravnatelj HNK Mostar, Ivan Vukoja, na svečanoj proslavi povodom 30. godišnjice osnutka kazališta izrazio je nadu da će se prva premijera u novoj zgradi održati 2027. godine.
Kultura / Kazalište | 01. 10. 2024. u 19:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HNK Mostar obilježava 30 godina postojanja, a ravnatelj Ivan Vukoja ističe ponos na postignuća kazališta.

Osnovano 22. rujna 1994. godine, HNK Mostar je započeo s gradnjom svoje monumentalne zgrade 1996. godine, no radovi su prekinuti 2002. nakon izgradnje dvije etaže. Prvi donator bio je hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Od 2002. do 2023. godine, kazalište je djelovalo u funkcionalnoj cjelini Male scene. Unatoč skromnim uvjetima, HNK Mostar se etablirao kao vodeće kazalište u BiH s 13 aktivnih predstava i 54 nagrade na raznim festivalima u sezoni 2023./2024.

Novi projekt izgradnje zgrade pokrenut je uz podršku Vlade Republike Hrvatske, koja je 2022. proglasila dovršetak izgradnje važnim za Hrvate u BiH. U svibnju 2023. započeli su radovi na prvoj fazi, dok HNK trenutno djeluje na tri različite lokacije.

Foto: Elvis Šabić / Bljesak.info / Radovi na zgradi HNK-a Mostar

Prihvaćenim modelom predviđeno je da zgrada HNK Mostar, osim kazališta, ugosti i ključne institucije za Hrvate u BiH, poput Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) te Simfonijskog orkestra Mostar.
 
Planira se i osnivanje Umjetničke akademije s glazbenim i dramskim studijima, čime bi HNK postao nacionalno kazalište s opernom i baletnom produkcijom.
 
Potrebna je velika dvorana koja bi omogućila izvođenje raznih predstava i koncerata, kao i održavanje konferencija i kinoprojekcija. Osim umjetničkih sadržaja, zgrada će imati komercijalne prostore poput gradske kavane i tonskog studija, koji bi generirali prihode za održavanje.

Ravnatelj HNK Mostar, Ivan Vukoja, na svečanoj proslavi povodom 30. godišnjice osnutka kazališta izrazio je nadu da će se prva premijera u novoj zgradi održati 2027. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close