Tetatar duše

Sarajevski ratni teatar gostovanjem u Mostaru obilježava svoj dan

Kultura / Kazalište | 16. 05. 2016. u 12:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevski ratni teatar SARTR gostovanjem u Mostaru obilježit će 24. rođendan predstavom ''Bio je lijep i sunčan dan'' koja je inspirirana sjećanjima građana Sarajeva na 2. svibanj 1992.godine, priopćeno je iz SARTR-a.

SARTR teatar osnovan u razdoblju opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog, tj. kulturnog otpora fašizmu i agresiji. Ne samo da čuva uspomenu na taj period već i danas nastoji snažno afirmirati univerzalne vrijednosti: bogatstvo različitosti, antifašizam, svetost mira, aktivizam, i tim nasljeđem nastoji biti – mjesto naše savjesti i hrabrosti da se suprotstavimo nepravdama i svim devijacijama vremena u kome živimo.

Sarajevski ratni teatar SARTR utemeljen je 17. svibja 1992. godine na inicijativu redatelja Dubravka Bibanovića i Gradimira Gojera, ing. Đorđa Mačkića i pisca Safeta Plakala, a okupio je glumce i ine suradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra koja su, zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu, morala obustaviti svoj rad. U kolovozu 1992. SARTR je konstituiran kao vojna jedinica pri Regionalnom stožeru Oružanih snaga BiH Sarajevo, a 12. siječnja 1993. godine Odlukom Ratnog Predsjedništva Skupštine grada Sarajeva kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za obranu grada.

Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 24. srpnja 1997. ulogu osnivača SARTR-a preuzeo je Kanton Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close