'Pekarna Mišmaš'

Slovenski lutkari gostuju u Mostaru

Kultura / Kazalište | 17. 09. 2015. u 08:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozorište lutaka Mostar u subotu 19. rujna u 11 sati organizira gostovanje predstave 'Pekarna Mišmaš' čuvenog 'Mini teatra' iz Ljubljane, kuće koja kvalitetom, bogatom produkcijom i modernom organizacijom obilježava teatarsku umjetnost na ovim prostorima posljednjih godina.

Na čelu ove kuće su Robert Waltl i Ivica Buljan, kreativni dvojac koji svojim brojnim projektima, lutkarskim predstavama za djecu i dramskim predstavama za odrasle, pomiče teatarske granice i, uvijek iznova, nudi nešto novo, drugačije i svježije, nešto što tjera na razmišljanje i čini od publike saučesnike u umjetničkom činu.

Ovoga puta u Velikoj dvorani Pozorišta lutaka Mostar 'Mini teatar' gostuje sa lutkarskom predstavom za djecu uzrasta od 3 do 10 godina u režiji Roberta Waltla 'Pekarna Mišmaš', za koju je lutke i scenografiju uradio poznati češki lutkarski umjetnik i profesor na Praškoj dramskoj akademiji Robert Smolik.

Ova razigrana predstava koja je do sada obišla mnoge lutkarske festivale u Europi nastala je prema djelu poznate slovenske spisateljice Svetlane Makarovič, koja je, prije tri desetljeća, napisala priču o pekarni poznatoj u cijelom susjedstvu po ukusnom kruhu.

Ovo je poučna priča o dobroti skromnog pekara Mišmaša koji dijeli kruh siromašnima i djeci, a također je i priča o nosatoj zloj ženi Jedrt koja je odlučila po svaku cijenu otkriti tajnu kako to Mišmaš pravi tako ukusan kruh. Također, ovo je priča i o Mačku koji je umoran od Jedrtinog iskorištavanja, te odlučuje napustiti je i ostati sa pekarom Mišmašom.

Ovo gostovanje je dragocjena i rijetka prilika da najmlađa kazališna publika Mostara vidi ovu lijepu, kvalitetnu i promišljenu predstavu, a Pozorište lutaka Mostar, kao domaćin svojim prijateljima iz 'Mini Teatra', sretno je što im to može priuštiti. Ulaznice za ovu predstavu po cijeni od 4 KM mogu se kupiti na blagajni Pozorišta lutaka sat vremena prije početka predstave, navodi se iz PLM.

Kopirati
Drag cursor here to close