Svaka čast!

Uspješna kazališna sezona HNK Mostar u izazovnim okolnostima

HNK Mostar imalo je uspješnu i bogatu kazališnu sezonu 2023./2024. unatoč izbivanju s matične scene zbog gradnje nove zgrade kazališta.
Kultura / Kazalište | 19. 07. 2024. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru imalo je uspješnu i bogatu kazališnu sezonu 2023./2024. unatoč izbivanju s matične scene zbog gradnje nove zgrade kazališta. U izazovnim uvjetima koji su zahtijevali neuobičajena organizacijska i produkcijska rješenja te timski rad svih djelatnika održane su tri premijere, produkcija radiodrame i šesnaest gostovanja, od kojih je sedam festivalskih. Predstave s redovnog repertoara HNK Mostar igrane su u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Tri premijere izvan matične scene i radiodrama

"Staklena menažerija" Tennesseeja Williamsa u režiji Ivana Planinića imala je premijeru 6. studenoga 2023. godine. Građanska je to drama smještena u dom američke obitelji Wingfield, u čijem su središtu majka Amanda, kćer Laura, sin Tom (ujedno i pripovjedač) te gost Jim O'Connor.

Foto: PR / Staklena menažerija

"Staklena menažerija" topla je obiteljska drama jednostavne i minimalističke scenografije u kojoj je fokus na glumačkoj sinergiji te suptilnim gestama i dijalozima. Radnja je smještena u vrijeme ekonomske krize u SAD-u i kako se to odrazilo na obiteljske živote običnih građana. U predstavi igraju Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko i Ana Franjčević.

Premijera predstave "Stepski vuk" Hermanna Hessea u režiji i dramatizaciji Tamare Kučinović održana je 21. ožujka 2024. godine. Riječ je o prvoj službenoj koprodukciji HNK Mostar i Lutkarskog kazališta Mostar. Predstava propituje problem identiteta u liku Harryja Hallera i svi likovi iz romana zapravo su on, dio njegove podsvijesti, zaboravljeni i žele provaliti van.

Nalaze se u kaleidoskopskoj strukturi u kojoj se pretapaju i miješaju. S obzirom na redateljičino iskustvo u lutkarstvu, ono što "Stepski vuk" u ovoj inscenaciji predstavlja dinamična je kohezija igre, eksperimenta, fizičkog teatra i vizualnog bogatstva koje ima svoje uporište u suvremenoj teatarskoj estetici. U predstavi igraju Bojan Beribaka, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Jadranka Popović Miljko, Ivan Nevjestić, Jelena Kordić Kuret, Ana Franjčević, Mirela Mijačank Kordić i Nikolina Marić.

Foto: PR / Stepski vuk

Mostarska liska

Otvaranje 21. Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" 17. svibnja 2024. godine upriličeno je premijernom izvedbom predstave "Ovaj mali život" autorice i redateljice Emine Kovačević-Podgorčević, u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Narodnog pozorišta u Mostaru. U predstavi igraju Nikolina Marić, Amela Kreso, Emir Sejfić, Mirela Mijačank Kordić i Fatima Kazazić Obad.

Snimanje radiodrame "Zakopana čuda" autorice Monike Herceg u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića i dramaturgiji Dorotee Šušak obavljeno je početkom lipnja, a premijera će biti u rujnu 2024. godine. Ovo je prva radiodrama u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a tekst po kojem je rađena osvojio je treću nagradu na Natječaju za najbolji dramski tekst mladih autora u kazališnoj sezoni 2020./2021. Ansambl radiodrame "Zakopana čuda" čine Robert Pehar, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Ivo Krešić, Ivan Skoko i Mirela Mijačank Kordić.

Foto: PR / Zakopana čuda

Knjiga "Srce zemlje" Glorije Lujanović

U sunakladništvu s izdavačkom kućom OceanMore iz Zagreba objavljena je knjiga "Srce zemlje" autorice Glorije Lujanović. Ova poznata novinarka, aktivistica i književnica napisala je esej o sudbini Hrvata Središnje Bosne u ratu u BiH. Pored eseja koji govori o konkretnim lokalitetima, ljudima i događajima, Gloria je napisala i dvadesetak pjesama posvećenih žrtvama rata u BiH i njihovim obiteljima. U knjizi/monografiji/spomenaru/molitveniku nalaze se i fotografije Petre Franjić te tekstovi Josipa Mlakića i Anite Milićević. Mostarska promocija knjige održana je 28. veljače 2024. godine u Galeriji kraljice Katarine Kosače, a zagrebačka 19. ožujka 2024. godine u Kulturno informativnom centru (KIC).

Foto: PR / Srce zemlje

Dugometražni dokumentarni filmovi

U ovoj sezoni nastavljen je rad na produkciji dva dugometražna dokumentarna filma. "Kroz proces 10-6-93" tematizira ubojstvo osmero djece 10. lipnja 1993. godine u Vitezu, a autorica Marina Petković Liker kao središte svoje motivacije i teme uzima nekoliko fokusnih točaka i tretira ih kao paradigmatski splet koji zajedno tvori slojevito i delikatno osjećanje stanovnika Središnje Bosne trideset godina nakon rata. Film se u prvom redu bavi emocijama i ljudskim srcima i nastoji pogledati u srž onoga što se zanemaruje dok se na razne načine pokušava opisati ili "razriješiti situaciju" u Bosni i Hercegovini.

U suradnji s Udrugom građana Klepsidra iz Kreševa u postprodukciji je dokumentarni film "Kralj Tvrtko". Kao što je iz naziva jasno, film se bavi likom i ostavštinom najvažnijeg vladara srednjovjekovne Bosne. Filmom se žele prikazati autentična znanstveno i stručno utemeljena saznanja o kralju Tvrtku I. Kotromaniću te napraviti vrijedan dokumentaristički prikaz o ovom osjetljivom, slabo poznatom i izuzetno važnom razdoblju razvoja srednjovjekovne bosanske države. Važan dio filma čine i igrane scene u kojima je rekonstruirano kretanje, odijevanje i osnovno djelovanje kralja s pratnjom. U njima igraju članovi ansambla HNK Mostar Miro Barnjak i Ana Franjčević. Film je sniman na autentičnim lokalitetima u središnjoj Bosni, scenarij potpisuje Milo Jukić, a režiju Zoran Kubura.

Novi projekti i nastavak starih

U Povijesnom i pomorskom muzeju Istre – Kaštel Pula održana je premijera predstave "Žena himna" 28. lipnja 2024. godine. Riječ je o međunarodnom projektu, odnosno, koprodukciji baljanskog Teatra Fort Forno, Istarskog narodnog kazališta Gradskog kazališta Pula, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Udruženja "Intermezzo" iz Sarajeva, a uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Premijera u Mostaru planirana je za studeni 2024. godine.

Foto: PR / Žena himna

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH po treći je put raspisan Natječaj za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina. Natječaj je objavljen 8. svibnja 2024. godine, a otvoren je do 1. listopada 2024. godine. Nastavljen je i projekt HNK za studente, studenti za HNK u kojem kazalište svake godine dijeli besplatne vaučere studentima Sveučilišta u Mostaru, te projekt Dramskog studija pod vodstvom članova glumačkog ansambla HNK Mostar Jelene Kordić Kuret, Ive Krešića i Ivana Skoke.

Sedam festivala i devet gostovanja

U ovoj kazališnoj sezoni HNK Mostar sudjelovao je na sedam festivala na kojima su osvojene tri nagrade. Riječ je o sljedećim festivalima: 63. Internacionalni teatarski festival MESS u Sarajevu, Tuzlanski pozorišni dani, Jesenji pozorišni salon u Crnoj Gori, 31. Festival glumca u Iloku, 21. Međunarodni festival komedije "Mostarska liska", 43. Pozorišne/Kazališne igre BiH u Jajcu i Osječko ljeto kulture. Valja istaknuti i gostovanja "Ženskih razgovora ±1" u Gornjem Vakufu-Uskoplju, Vitezu, Žepču i Stocu, "Zida" u Travniku, "Ajmo na fuka" u Brčkom, "Staklene menažerije" u Zenici, dok su "Gnijezdo" i "Noć s Aleksom" gostovali u Šibeniku.

HNK Mostar zaključuje kazališnu sezonu 2023./2024. s 14 predstava na repertoaru od kojih je 13 festivalskih te 11 nagrađenih s ukupno 57 nagrada.

Obljetnica – 30 godina HNK Mostar

Ove godine, točnije 22. rujna, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru obilježava 30 godina postojanja i djelovanja. U planu su razne aktivnosti, između ostalih, monografija za 30. obljetnicu, e-knjiga nagrađenih dramskih tekstova s prva dva Natječaja za najbolji dramski tekst, kao i praizvedba orkestralne suite "Isus, sin čovječji" u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u listopadu 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close