Kosača

'Marulov san' u Mostaru

Okupljeni u društvu Čuvara pamćenja, Marulić i skupina splitskih plemića raspravljaju o prošlosti i povjesničarima, o klasičnoj književnosti i umjetnosti, o tome kako spasiti drevne spomenike.
Kultura / Knjige | 29. 11. 2019. u 06:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, u četvrtak navečer promovirana je knjiga 'Marulov san' autora Dine Milinovića. Milinović je rođen 1959. godine u Zagrebu. Završio je studij povijesti umjetnosti i arheologije na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, a magistrirao na pariškoj Sorbonni iz područja kasnoantičke civilizacije.

Objavio je brojne studije i članke, u Hrvatskoj i Francuskoj, te dvije knjige s područja kasnoantičke i ranokršćanske civilizacije i umjetnosti, te nekoliko romana i dramskih tekstova. Od 2007. do 2016. godine bio je gostujući predavač na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Mostaru.

'Marulov san' vodi nas u Split na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće. Mletačka se republika utvrdila u gradu, Osmanlije grickaju zemlje u zaleđu i opsjedaju Klis, jedno od posljednjih uporišta hrvatsko-ugarske kraljevine u Dalmaciji. Unatoč nepogodnoj političkoj situaciji i stalnim upadima, pljačkama i sukobima, u Splitu vlada živahna atmosfera ispunjena idealima humanističkoga razdoblja te prava glad za antičkim knjigama i starinama, navodi se u opisu knjige.

Okupljeni u društvu Čuvara pamćenja, Marulić i skupina splitskih plemića raspravljaju o prošlosti i povjesničarima, o klasičnoj književnosti i umjetnosti, o tome kako spasiti drevne spomenike. 'Marulov san' povijesni je krimić, ali prije svega hommage humanističkoj kulturi renesansnoga Splita i 'ocu hrvatske književnosti'.

Predstavljači knjige osim autora bili su Beat Čolak, Perina Meić i Valerija Soldo Rešetar.

Kopirati
Drag cursor here to close