Prof. dr. Dragan Babić

Predstavljen prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku

Knjiga je, prema riječima profesora Babića, ujedno i sveučilišni udžbenik na Medicinskom, Zdravstvenom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te je prvi udžbenik iz psihijatrije pisan na hrvatskom jeziku u BiH.
Kultura / Knjige | 30. 11. 2018. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga ''Psihijatrija: Odabrana poglavlja'' autora prof. dr. Dragana Babića i petorice suradnika predstavljena je u petak navečer u hotelu ''Mostar''.

Knjiga je, prema riječima profesora Babića, ujedno i sveučilišni udžbenik na Medicinskom, Zdravstvenom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te je prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku.

Ima 18 dijelova u kojima je obrađeno 18 tema na ukupno 276 stranica te je podijeljena u tri poglavlja: Uvod, Odabrana psihijatrijska poglavlja i Terapija u psihijatriji.

''Knjiga je udžbenik, ali nije klasični udžbenik u smislu da obrađuje onako kako je to poredano po međunarodnim klasifikacijama, nego obrađuje brojne teme koje se izravno prepliću i na neki način kombiniraju s klasičnom psihijatrijom. Kod nas u BiH, ali i šire u regiji, prvi put u udžbeniku imamo poglavlja koja do sada nisu obrađivana kao što je agresivnost u psihijatriji, komplementarna medicina, antipsihijatrija, duhovnost i prirodni lijekovi. To daje značenje toj knjizi jer danas ne možete biti dobar psihijatar, ne možete dobro poznavati psihijatriju i pomagati ljudima koji imaju psihičke poteškoće, ako i to ne znate'', izjavio je za Bljesak.info autor knjige prof. dr. Dragan Babić, specijalist neuropsihijatare te subspecijalist socijalne psihijatrije.

Foto: Bljesak.info / Predstavljen prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku

Osim za studente, odnosno buduće stručnjake koji izučavaju psihijatriju, knjiga je zanimljiva i za druge intelektualce i osobe koji u svojoj svakodnevnici imaju dodira s osobama s duševnim smetnjama.

Knjigu su recenzirala četiri profesora iz Zagreba, Beograda i Mostara. Pored autora, o knjizi su tijekom predstavljanja govorili prof. dr. sc. fra Iko Skoko, prof. dr. sc. Helena Škobić i prof. dr. sc. Miro Jakovljević.

Fra Iko Skoko, predstavljač i recenzent knjige, govorio je o psihijatriji i duhovnosti, kazavši pri tome kako je znanost do sada išla jedinstvenim putem i smatralo se kako nema dodira s nečim drugim.

''Međutim, kako niti sam čovjek tako niti jedna grana znanosti ne može sama. Čovjek se danas mora gledati holistički, cjelovito, i tek sa suradnjom svih znanosti može se onda čovjeku pomoći'', izjavio je fra Iko Skoko za Bljesak.info.

Izrazio je uvjerenje kako će poglavlje u knjizi o duhovnosti i psihijatriji pokrenuti mnogo rasprava jer mnogi smatraju da su duhovnost i psihijatrija odvojene, te dodao kako će se nakon ove knjige otvoriti jedno novo razdoblje istraživanja i pisanja na tu temu.

Foto: Bljesak.info / Predstavljen prvi udžbenik iz psihijatrije u BiH pisan na hrvatskom jeziku

Inače, Dragan Babić rođen je u Živinicama 1958. godine. Profesor Babić, osim rada na Sveučilištu i Klinici za psihijatriju SKB Mostar, a do sada je autor i koautor preko 100 stručnih i znanstvenih članaka objavljenih u domaćim i stranim časopisima te na domaćim i međunarodnim kongresima i simpozijima, a autor je poglavlja u pet knjiga. Babić je jedan od organizatora međunarodnog simpozija ''Mostarska psihijatrijska subota''.

Sveučilišni je profesor na Medicinskom, Zdravstvenom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru gdje obnaša dužnost pročelnika više katedri iz oblasti psihijatrije i psihologije. Prodekan je na Fakultetu zdravstvenih studija od 2009. i glavni je urednik elektroničnog časopisa Zdravstveni glasnik. Također je potpredsjednik Udruge psihijatara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close