Mostarska pera

Blažević i Tomaš u polufinalu izbora za najbolji roman godine

Kultura / Knjige | 03. 05. 2024. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Romani ''Sezona berbe'' Magdalene Blažević i ''Knjiga za Maju'' Marka Tomaša našli su se među 11 polufinalista 17. tPortalovog izbora za roman godine.

Među 11 polufinalista žiri će u narednim tjednima odabrati pet finalnih naslova, a potom i dobitnicu ili dobitnika književne nagrade, čije će se ime doznati sredinom lipnja.

  / Magdalena Blažević i Sezona berbe

tPortal je objavio da je 'Sezona berbe' snovit roman o izvanvremenskoj ljubavi, prepun fine erotike i neponovljivih ljubavnih scena iza kojih se krije priča o propadanju gradova, poetici napuštenih prostora i nemogućnosti prevladavanja traume. 'Sezona berbe' zatravit će čitatelje senzualnošću i neuobičajenim metaforama te poetskom snagom prepoznatljivom za pripovjedački glas Magdalene Blažević.

Blažević je dobitnica ove nagrade prošle godine za knjigu “U kasno ljeto”. To je roman napisan iz perspektive djevojčice ubijene u napadu na bosansko selo 90-ih, a čija snaga, kako je obrazložio žiri, leži u ujednačenu pripovjedačkom tonu i discipliniranoj rečenici.

Foto: PR / Marko Tomaš

'Knjiga za Maju' je Tomaševa prozna knjiga nemira, raspadanja i pokušaja objedinjavanja bića, što znači i svijeta, koji autoru uporno izmiče, ali oduvijek, od dana nomadskih koji nisu stvorili uporište, do onih u kojima vrline i poroci mijenjaju hijerarhiju pa se moralni kompas suludo vrti. Sve se to očituje i u autorovoj poetici, koja kroz jezik i emociju pokušava prenijeti stanja i nedoumice, u poetici koja prati i oponaša rastrzanost bića i pokušaje njegove defragmentacije. No još nije vrijeme za rezignaciju, postoji volja za životom i mirom...

Kopirati
Drag cursor here to close