Nakon stoljeća

Crveni ocean: Objavljen skriveni roman Marije Jurić Zagorke

Kultura / Knjige | 20. 05. 2015. u 07:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi znanstveno-fantastični roman u Hrvatskoj napisan je i prije nego što je postojao žanr znastvene fantastike. I napisala ga je Marija Jurić Zagorka 1918. godine.

Znanstvenik, koji želi uništiti svijet, novi svjetski rat, borba dobra i zla teme su romana koji je Marija Jurić Zagorka pisala u redakciji, u pauzi od novinarskih zadataka, prenosi RTL.

Iako je svoj znanstveno-fantastični roman 'Crveni ocean' na skoro 700 stranica Zagorka napisala još 1918. godine, bilo je potrebno skoro cijelo stoljeće da on ugleda svjetlo dana.

Nitko nije znao za ovo djelo dok ga izdavači iz zagrebačke Nacionalne knjižnice nisu pronašli u izdanjima ondašnjeg Jutarnjeg lista.

eli li tko svoj primjerak Zagorkinog 'Crvenog oceana'? Imamo mali zadatak za vas!Podijelite u komentarima s nama svoje...

Posted by RTL.hr on Tuesday, May 19, 2015

Marija Jurić Zagorka* (1873. –1957.)  hrvatska književnica i novinarka. Bila je prva profesionalna novinarka i najčitanija hrvatska književnica. Djelovala i jedno vrijeme uređivala Obzor. Pokrenula je i uređivala Ženski list, prvi hrvatski časopis za žene, i Hrvaticu. Borila se protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Potpora u književnosti i novinarskom radu bio joj je Josip Juraj Strossmayer, koji je nagovara na pisanje romana. Pisala je romane namijenjene široj publici u kojima isprepliće ljubavne priče s elementima nacionalne povijesti. Neka su njezina prozna djela dramatizirana i ekranizirana. (*Wikipedia)

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close