Međunarodni dan darivanja knjiga

''Darujmo knjige jedni drugima pa će nam duša mirisati na ljepotu i znanje''

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se pod geslom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj".
Kultura / Knjige | 14. 02. 2023. u 14:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni dan darivanja knjiga (International book giving day) ustanovljen je 2012. godine i od tada se obilježava svakog 14. veljače. Ovaj dan je pokrenut s ciljem promoviranja čitanja prvenstveno kod djece, ali i pripadnika svih drugih starosnih grupa. Inicijativa je probudila interesovanje kod ljubitelja knjiga širom svijeta.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se pod geslom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj".

Književnica, esejistica, književna kritičarka iz Hrvatske Darija Žilić misli da je to važan dan jer potiče s jedne strane čitanje, a s druge strane i darivanje.

Proširio se bookcrossing, pokret za slobodnu razmjenu knjiga

''Na taj dan knjige i slikovnice koje se prikupe dolaze do djece u bolnicama, do lokalnih knjižnica u kojima je manjak knjiga. Važan je i volonterski aspekt obilježavanja tog dana jer tada se kroz darove u obliku knjiga razvija i plemenitost, solidarnost koja je u surovom kapitalizmu posve zastarjela kategorija'' - kazala je Žilić u izjavi za Fenu.

Književnica iz Banja Luke Aleksandra Čvorović smatra da je pokloniti knjigu najljepši dar.

''Još ako se potrudite da pogodite afinitete osobe ili krenete u susret njenim željama, obradovaćete je i pomoći da se osjeća važnom. Kada smo bili djeca dobijali smo knjige za rođendane, takođe od škole kao nagradu za odličan uspjeh, zašto smo to prestali da radimo? Dobre navike treba prilagoditi novim vremenima. Radim u Dječijoj biblioteci, gdje djeca često poklanjaju svoje knjige da bi i ostali drugari mogli da uživaju u njima. U svijetu se zadnjih dvadesetak godina proširio bookcrossing, pokret za slobodnu razmjenu knjiga, u koju se svaki zainteresovan pojedinac može uključiti. Ne čekajte da se svijet promijeni, počnite od sebe, kupite danas svom djetetu neku strašno uzbudljivu knjigu i pročitajte je zajedno. Stvarajte dobre navike'' - podvukla je Čvorović.

Pročitajte još

Dramaturginja i pjesnikinja iz Mostara Emina Kovačević smatra da je Dan darivanja knjiga lijepa inicijativa.

''Imam tu sreću da u životu njegujem odnose sa ljudima koji, kao i ja, vole čitati. Nekome pokloniti knjigu za mene ne znači ući u knjižaru i mahnuti prvu s police, upakovati, nalijepiti mašnu, i - doviđenja. Obično knjige poklanjam ako pomislim, nakon čitanja, da bi se to nekoj mojoj dragoj osobi baš dopalo, ili se sjetim baš te knjige kada upoznam nekog novog. Također, poklonjenom knjigom smatram i dobru preporuku, koju potom potražim u biblioteci'' - mišljenja je ona.

Kovačević kaže da je posljednja knjiga koju je dobila na poklon "Nemoj me buditi" sugrađana Marka Tomaša.

Povezivanje ljudi 

''Posljednja knjiga koju sam ja poklonila je moja zbirka, a poklonila sam je jednoj dragoj djevojčici koja pohađa glumu na mojim radionicama. Čudan je osjećaj kada poklanjaš vlastitu knjigu. Isto kao da poklanjaš dio sebe'' - podvukla je.

Književnica Ferida Duraković smatra da je darivanje knjige lijep gest.

''Pomislite samo koliku ćete radost učiniti nekome tko voli da čita! Nađite staru ili novu knjigu, ne morate je ni zamotavati, nacrtajte srce na prvoj strani i otiđite na nečija vrata: prijeteljici/prijatelju, komšiji/komšinici, osobi koja vam se sviđa, svom i tuđem djetetu, kolegi/koleginici, pa na kraju i sebi ako odavno niste. Knjige nam pomažu da se povežemo i da nastavimo to povezivanje. Darujmo knjige jedni drugima pa će nam duša mirisati na ljepotu i znanje'' - istaknula je Duraković u izjavi za Fenu.

Međunarodni dan darivanja knjiga pokrenula je dječija autorica Amy Broadmoore i volonterski je projekt čiji je cilj potaknuti djecu ali i odrasle da više i s ljubavlju čitaju te da daruju knjigu ili slikovnicu. Obilježava se poklanjanjem knjiga ili slikovnica.

Kopirati
Drag cursor here to close