'Mala medicina'

Dr. Daria Ostojić objavila knjigu koja će educirati i zabaviti mališane

Knjiga je osmišljena kako bi medicinske pojmove približila djeci na jasan i zanimljiv način.
Kultura / Knjige | 13. 06. 2024. u 13:44 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlada mostarska liječnica Daria Ostojić predstavila je svoju prvu knjigu-slikovnicu za djecu pod nazivom 'Mala medicina'. Djelo je, već nekoliko dana nakon izlaska iz tiska, osvojilo srca publike.

Od dječjeg časopisa do zbirke

Kako je sve započelo? Od početka studija medicine, Daria je pisala članke o zdravlju za dječji časopis 'Cvitak'. Ideja za knjigu nastala je, kazala nam je, kada joj je urednik Miro Petrović predložio da od tih članaka napravi knjigu.

"Članaka se mnogo nakupilo kroz godine suradnje, pa sam razgovorom s kolegama i prijateljima došla na ideju da ih abecedno poredam u medicinski leksikon. Zbirku smo nazvali ‘Mala medicina’ – mala jer je namijenjena mališanima, a i dalje – medicina, jer je edukativna", ističe za Bljesak.info Daria.

Foto: Privatna arhiva / Knjiga Mala medicina

Knjiga je osmišljena kako bi medicinske pojmove približila djeci na jasan i zanimljiv način.

"Čitatelji, i mali i oni malo veći, mogu očekivati pojašnjena medicinskih pojmova na jasan i zanimljiv način. U knjizi se govori i o temama koje na prvu nemaju nikakve veze sa strukom, ali u suštini itekako imaju – tako osim poglavlja o antibioticima, celijakiji ili lupusu, imamo poglavlja koja se zovu ‘foliranje’ ili ‘osjećaji’", kaže Ostojić.

Ilustrirala kolegica liječnica

Knjiga je bogato ilustrirana, a ilustracije su djelo također liječnice Monike Galić, Dariine dugogodišnje prijateljice i suradnice. Monika osim što je liječnica, kaže nam Daria o kolegici, poznata je i po svojoj umjetničkom izričaju.

"Ona je umjetnički tip, uvijek je nešto crtala po bilježnicama, radila razne projekte, stvarala. Ona mi je prva pala na pamet kada smo počeli razmišljati o knjizi. Pristala je na prvu kada sam joj ispričala za ideju", prisjeća se Daria, inače specijalizantica fizikalne medicine i rehabilitacije u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

Premijera iznad očekivanja

Knjiga je premijerno predstavljena publici na Festivalu knjige u Matici hrvatskoj u Zagrebu, 9. lipnja 2024. godine, gdje je doživjela izvanredno pozitivne reakcije. Predstavljanje knjige u Zagrebu, ističe Daria, proteklo je iznad svih očekivanja.

"Iskreno sam bila iznenađena interesom i pozitivnim reakcijama publike. Prema reakcijama publike mi se učinilo da im je simpatično što smo knjigu napravili kao timski, prijateljski projekt. U Zagreb smo ponijeli 30 knjiga, niti jednu nismo vratili doma", kaže Daria.

Foto: Privatna arhiva / Knjiga Mala medicina

Predstavljanje knjige u Mostaru planirano je za petak, 14. lipnja u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u 19 sati. U programu će sudjelovati i učenici Glazbene škole Ivana pl. Zajca. Kakvi su sljedeći planovi?

"Monika, Kristian i ja definitivno planiramo slične projekte, ali o tom po tom. Novo izdanje bi, sudeći po trenutnom interesu, moglo biti skorije nego što smo se nadali", kazala je za Bljesak.info Daria.

O autorici

Daria Ostojić, rođena 1995. u Splitu, živi i radi u Mostaru. Završila je Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, gdje trenutno pohađa poslijediplomski doktorski studij.

Stručno se usavršavala u Francuskoj, Kanadi, Grčkoj, SAD-u i Hrvatskoj. Tečno govori engleski i francuski, a svojim radom i angažmanom želi doprinijeti razvoju društva.

Ponosna je na brojna priznanja i nagrade, uključujući Dekanovu i Rektorovu nagradu za izvrsnost u studiranju.

Kopirati
Drag cursor here to close