Gradačac

Književni susreti posvećeni 110. godišnjici rođenja Hasana Kikića

Kultura / Knjige | 01. 06. 2015. u 10:59 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradačački književni susreti održali su se od 28. do 30. svibnja, a manifestacija u organizaciji Općine Gradačac, koja baštini tradiciju ranijih Kikićevih susreta, bila je posvećena 110. godišnjici rođenja Hasana Kikića.

U povodu toga organizirano je niz sadržaja posvećenih životu i djelu tog istaknutog bosanskohercegovačkog književnika. Prvoga dana manifestacije u gradskom parku odvijala se kreativna radionica pisanja učenika gradačačkih osnovnih škola, koju je vodila književnica Jagoda Iličić. Taj je događaj privukao veliki broj osnovnoškolaca koji su uživali u druženju s poznatom autoricom za djecu i stvaranju zanimljivih priča.

Svečanost otvaranja manifestacije započela je dijelovima iz Kikićeve Carske noći koje su govorili glumac Armin Omerović i mlada talentirana Almedina Hrustić, a sudjelovali su i učenici Škole dr. Safvet beg Bašagić. Prigodne riječi o književnim susretima i piscu kojem je ovogodišnja manifestacija tematski posvećena uputili su Mirsa Šarić, predsjednica Izvršnog odbora Susreta, Zlatko Dukić, predstavnik Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Tuzlanske županije, a također i Općinski načelnik, Edis Dervišagić koji je ovogodišnje Susrete proglasio otvorenima.

U četvrtak upriličena je i izložba U zemlji selektivnog zaborava: Recepcija figure Hasana Kikića u Bosni i Hercegovini koju je u BZK-u Preporod predstavila Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Istoga dana održan je i iznimno kvalitetan Okrugli stol Život i djelo Hasana Kikića, a sudionici su bili: dr. sc. Mevlida Đuvić, mr. Naida Osmanbegović, Emina Selimović, prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Enver Kazaz i Šejla Šehabović.

Izložba i okrugli stol, iako kroz dva različita pristupa temi ovogodišnjih Gradačačkih književnih susreta, donijeli su gotovo istovjetnu poruku – govoreći o Hasanu Kikiću s novim saznanjima u novom vremenu, možemo uvijek iznova pronalaziti aktualnost u njegovom štivu.

Petak je bio rezerviran za posjete pisaca osnovnim školama, a uslijedio je performans Igramo knjigu koji su pripremili učenici gradačačkih škola koje nose naziv Hasan Kikić. Bila je to prigoda da djeca razvesele recitacijama, plesom, pjesmom, folklorom, a prvi put su se predstavili i polaznici radionica glume koje je s učenicima srednjih škola priredio glumac Armin Omerović. U sklopu tog događaja je književnica Jagoda Iličić podijelila nagrade učenicima koji su napisali najbolje radove na dan ranije održanoj radionici.

Posljednji dan manifestacije, 30. svibanj, započeo je realizacijom dječje emisije BH Radija 1 Ringišpil urednice i voditeljice Snježane Galić. Ta se poznata radijska emisija već desetu godinu javno snima i emitira uživo u sklopu najstarije kulturne manifestacije u Gradačcu i prenosi na valovima BH Radija 1 i Radio Gradačca.

avršna književna večer manifestacije dogodila se na terasi Biblioteke Alija Isaković, a svojim stihovima mnogobrojne posjetitelje oduševili su bosanskohercegovački književnici: Šimo Ešić, Hadžem Hajdarević, Fuad Hrustić, Jagoda Iličić, Vahid Klopić, Zilhad Ključanin, Lidija Pavlović-Grgić, Mile Stojić, Tatjana Tomić, Muhidin Šarić.

Kopirati
Drag cursor here to close