Na vrući ljetni dan

Koje literarne klasike ponijeti na plažu

Klasici s kojima nećete pogriješiti.
Kultura / Knjige | 18. 06. 2024. u 13:11 N.M. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je riječ o plaži svi odmah pomislimo na more, poneki na preplanulu put, ali naravno i odmor. Brojnima je odmor samo pogled u daljinu, odnosno pogled u more i izležavanje, što naravno nije loše. Međutim, ljudima prirodno s vremenom dosadi sjediti ili izležavati se na plaži. Stoga većina ljudi se prihvati knjige.

''O ukusima se ne raspravlja'' glasi stara poslovica i nema smisla mijenjati je, no ako ste ostali bez ideja što više čitati donosimo neke klasike koji Vam možda neće prvi pasti na pamet, ali s kojima nećete pogriješiti.

Razotkrivanje misterija: Klasična detektivska fikcija

Započet ćemo s nečim prepoznatljivim, a to je upravo detektivsko štivo. Ako ste inače ljubitelj rješavanja zločina i zagonetnih misterija, klasična detektivska fikcija nudi očaravajući svijet za istraživanje. Od briljantnog Sherlocka Holmesa kojeg je stvorio Sir Arthur Conan do uzbudljivih pustolovina u romanima kao što su "Baskervilski pas" i "Studija u grimizu".

Doyleove pametne spletke i Holmesov oštar intelekt čine neodoljivu kombinaciju koja će vas držati u pogađanju do samog kraja. A ako ste već čitali ili nastojite preskočiti, od ponude izdvajamo još jednog kultnog detektiva kojeg ne želite propustiti a to je upravo Hercule Poirot  Agathe Christie. Njezini romani, uključujući "Ubojstvo u Orient Expressu" i "Smrt na Nilu", majstorski su tečajevi neizvjesnosti i obmane.

Istraživanje mračnih budućnosti: Klasični distopijski romani

Nastavljamo sa još jednom vrstom koja možda u početku ne bi svima pala na pamet, ali svakako obiluje klasicima.

Distopijska književnost nudi jeziv pogled u alternativne stvarnosti u kojima se društvo raspalo, vladaju represivni režimi, a čovječanstvo se suočava s posljedicama vlastitih postupaka. Ove upozoravajuće priče upućuju nas na potencijalne posljedice nekontrolirane moći, društvenog konformizma i erozije individualnih sloboda.

Kao takav može se uzeti roman ''1984.'' Georgea Orwella koji predstavlja temeljno djelo u tom žanru. Smješten u totalitarnom društvu, roman prikazuje svijet u kojem su nadzor, propaganda i kontrola misli sveprisutni.

Nadalje, Fahrenheit 451 autora Raya Bradburyja oslikava jezivu sliku budućnosti u kojoj su knjige zabranjene, a kritičko mišljenje potisnuto. Glavni lik je protagonist Guy Montag, vatrogasac zadužen za spaljivanje knjiga, koji počinje preispitivati vrijednosti društva i kreće na opasno putovanje samospoznaje. Jednako zanimljivi i slične tematike su romani Aldous Huxleyev "Brave New World", "The Handmaid's Tale'' Margaret Atwood.

Zamišljanje budućnosti: Klasična znanstvena fantastika

Ako vas privlače spekulativni svjetovi, futurističke tehnologije i zapanjujući koncepti, klasična znanstvena fantastika je žanr za vas. Jedan od glavnih pionira u tom žanru je Jules Verne, koji osvaja čitatelje svojim maštovitim narativima i tehnološkim predviđanjima. "Dvadeset tisuća milja pod morem" vodi nas u uzbudljivu podvodnu avanturu na Nautilusu, dok "Putovanje u središte Zemlje" istražuje misterije koji leže pod našim nogama. H.G. Wells, još jedna svjetiljka na ovom polju, poziva nas da zamislimo svjetove izvan našeg vlastitog u romanima kao što su "Rat svjetova" i "Vremenski stroj".

''Frankenstein'' Mary Shelley možda ujedno i najpoznatiji produkt ovog žanra, znanstvene fantastike. Kao rodonačelnik žanra, Shelley se bavi etičkim implikacijama znanstvenog eksperimentiranja i posljedicama igranja boga, predstavljajući priču upozorenja koja ostaje relevantna do danas.

Uklete priče: Gotička i horor fikcija

Za one koji uživaju u uzbudljivim pričama i atmosferičnim okruženjima, gotička i horor fikcija unutar klasičnog kanona odaslat će vam jezu niz kralježnicu. Zaronite u jezivi svijet "Drakule" Brama Stokera, suštinske priče o vampirima koja osvaja čitatelje generacijama. Ako tražite više psihološki horor, istražite "Jane Eyre" Charlotte Brontë. Iako se možda ne može kategorizirati samo kao horor, ovaj gotički roman plete mrežu napetosti, tajni i nadnaravnih elemenata. Ako ste za okus klasičnog američkog horora, obratite se jezivim pričama Edgara Allana Poea. Od "The Tell-Tale Heart" do "The Fall of House of Usher", Poeovo majstorstvo neizvjesnosti i istraživanje tamnijih aspekata ljudske psihe ostavit će vas s dugotrajnim dojmom.

Romantične eskapade: Klasične ljubavne priče

Za kraj, moramo ostavit bezvremenski favorit, a to su upravo ljubavne priče. Ako ste se zarazili modernizacijom književnosti i počeli pomalo zaboravljati odakle je sve počelo, tu smo da vas podsjetimo na neke ''old tajmere''.

Započnite s bezvremenskim romansama kao što su "Ponos i predrasude" Jane Austen ili tragičniji "Orkanski visovi" Emily Brontë. Ovi nas romani prenose u doba u kojem je ljubav bila i nježna i burna, i nastavljaju osvajati čitatelje svojim prekrasno oblikovanim likovima i zamršenom radnjom. Ako tražite malo poetične romantike, ne tražite dalje od Williama Shakespearea. Njegove drame, poput "Romea i Julije" i "Mnogo vike ni oko čega", pršte ljubavlju, tragedijom i iskričavom duhovitošću. Shakespeareove riječi na neki način dotiču naša srca, podsjećajući nas da ljubav, u svim svojim oblicima, nadilazi vrijeme.

U svakom slučaju, koji god žanr da izaberete, ali i djela također, sigurno se nećete pokajati, naprotiv moći ćete doživjeti novu perspektivu, novi svijet kroz neke ne baš svima poznate književne vrste, a pored kreme za sunčanje i ručnika sjetite se ponijeti i knjigu!

Kopirati
Drag cursor here to close