Mostarsko proljeće

Krljušti Stanka Krnjića - biblijska priča od prapočetaka do misterija smrti

Uz samoga autora, o knjizi su govorili recenzenti Antun Lučić i Tina Laco, dok je kroz književnu večer publiku vodila glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić Milinković.
Kultura / Knjige | 12. 05. 2024. u 16:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskog proljeća 2024. - 26. Dana Matice hrvatske u Galeriji kraljice Katarine Kosače predstavljena je knjiga pjesama Krljušti višenagrađivanoga književnika Stanka Krnjića.

Uz samoga autora, o knjizi su govorili recenzenti Antun Lučić i Tina Laco, dok je kroz književnu večer publiku vodila glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić Milinković. Urednik knjige, čiji je nakladnik Naklada Bošković, je Luko Paljetak.

"Od četiriju strana svijeta autor je najbliži jugu. To je njegovo sredozemlje, od postojanja njegova Ljuca, preko nastanjenja u Višićima, do atenskih pločnika Dubrovnika... Krnjić ne piše ili ne sastavlja pjesmotvore, njemu je dano da iznjedruje pjesme. I to nedopuštene pjesme, po usmenoj potvrdi, nikako i nedopuštene pjesme, za što bi trebao pisani nalog. Njegov nalog je sve pod 'ž' – život, živost, živahnost, vrapčevo živ-živ, kao u rokoko stilu Kanižlićeve Svete Rožalije... Čitatelj je njegov pacijent, u čekaonici, na postolju, kao u Kafkinoj Kažnjeničkoj koloniji", kazao je, među ostalim, na predstavljanju recenzent Lučić.

"Ovo je sadržajno/tematski mnogo drukčija, rekla bih, gotovo neočekivano drukčija zbirka od onoga što nam je Krnjić – lirik dosad predstavljao. I primijetit ćete toliko snažno vezan uz Bibliju da u mnogo navrata u pozadini njegovih stihova prepoznajemo biblijsku priču, od stvaranja, od prapočela, do prvoga iskonskog grijeha... sve do misterija smrti – naravno, ne slučajno...", istaknula je, među ostalim, recenzentica Laco.

"Jedino što mogu reći jedno je veliko hvala. Način na koji su Tina i Antun govorili o ovoj knjizi uistinu imponira. Koliko god sam očekivao od njih, onu su to uvelike nadmašili. I samo vođenje cijele promocije uistinu zaslužuje sve pohvale. Bio je privilegij imati ovakav tim", kazao je autor.

Književnu večer glazbeno su obogatili Eva Martinac, koja je izvela Harmonijsku etidu (u klasi prof. Marijane Pavlović) te Marino Džeba s Beethovenovom Sonatom op 27 br. 2, I. stavak (u klasi prof. Olivera Motta).

Kopirati
Drag cursor here to close