Mališani vole čitati

Mostarski roditelji znaju koliko je čitanje važno za njihovu djecu

Kultura / Knjige | 02. 04. 2015. u 09:09 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarski roditelji imaju razvijenu svijest o važnosti čitanja. Trude se kod djece razviti ljubav prema knjizi koja im osigurava dobar start u školi i brže napredovanje, te stjecanje navike čitanja'', rekla je za Bljesak.info Zorica Marić voditeljica dječjeg odjela Narodne knjižnice Mostar, povodom Svjetskog dana dječje knjige.

Mali Mostarci vole čitati

Ovo potvrđuje i činjenica da su samo od početka 2015. godine na Dječjem odjelu mladi korisnici Narodne knjižnice posudili 2123 knjige i slikovnice.

Najčitanije knjige u ovih nekoliko mjeseci bile su Pobuna Pauline P – Sanja Polak, Nemam vremena – Sanja Pilić, Zaljubljena princeza – Meg Cabot, Zabranjena vrata – Zlatko Krilić.

''Mnogi roditelji se danas žale da im je teško privoljeti dijete da čitaju jer je puno lakše pretraživati Internet ili gledati televiziju. Zato vjerojatno nema roditelja koji se neće veseliti ako primijeti da njegovo dijete voli čitati'', kaže Marić napominjući kako naviku čitanja kod djeteta treba razvijati i njegovati od najranije dobi.

Marić ističe kako važnu ulogu u stvaranju čitalačkih navika imaju roditelji, škola i knjižnica. Od niza činitelja ovisi hoće se i u kojoj mjeri razviti navika čitanja (odgoj, obrazovanje i životna sredina).

Pravila za razvijanje navike čitanja

''Svjetski stručnjaci smatraju da postoje pravila za razvijanje navike čitanja kod djece. Budite poticaj djetetu Vašem djetetu u svim aktivnostima vezanim za čitanje. Čitajte i sami jer dijete rane dobi mnogo toga uči po modelu. Budite okruženi knjigama i materijalima za čitanje. Darujte djetetu (knjigu, slikovnicu) što češće. Učlanite dijete u knjižnicu i zatražite savjet knjižničara'', savjetuje Marić, jer čitanjem obogaćujemo rječnik, način izražavanja, obogaćuje nas znanjem, uvodi nas u raznoliki svijet kreativnosti, mašte, potiče sposobnosti mišljenja, zaključivanja. Na temelju čitanja se gradi i govorna kompetencija, a znamo da je govorna kompetencija preduvjet uspješnosti.

''Povodom svjetskog dana dječje knjige, a i tijekom cijelog travnja djelatnici Narodne knjižnice pripremili su iznimno bogat sadržaj za sve dobne skupine. Dječji odjel planira organizirati pričaonice , tematske radionice (proljetne, Uskrsne, povijesne, jezične ), organizirane posjete razreda, sate lektire, akcije darivanja članskih iskaznica za sve prve razrede HNŽ, čitanje poezije, projekcije filma, promocije knjiga i sl.. Sretni smo što postoji ogroman interes za sve naše aktivnosti, što nam daje motivaciju za daljnji rad. Ovo je još jedan način kako se može djelovati u društvu i mijenjati svijet nabolje'', ohrabrujuće ističe Marić najavljujuči aktivnosti njihovog odjela i cijele knjižnice.

Mostar čita

U ovoj godini planiraju i realizirati projekt pod nazivom "Mostar čita". U cilju poticanja čitanja djelatnici i volonteri planiraju čitati u vrtićima, domovima, bolnicama itd,, čime žele obuhvatiti cijelu lokalnu zajednicu.

Inače, rođendan najvećeg svjetskog bajkopisca, Hans Christian Andersena 2.travanj, na prijedlog UNESCO-a, promoviran je u svijetu kao Svjetski dan dječje knjige.

Kopirati
Drag cursor here to close