Štivo

Novi trend – Knjižare samo za ljubiće

Stručnjaci navode da, ipak, bez obzira na podatke ljubavna fantastika ima problem s reputacijom, jer se romantika desetljećima smatrala neukusnom…
Kultura / Knjige | 29. 09. 2024. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Širom SAD počele su da niču knjižare specijalizirane samo za jednu vrstu literature, čija je tema isključivo ljubav, ali to, kako pišu američki mediji, i ne čudi, jer podaci govore da je potražnja za ljubavnim romanima samo u prethodnoj godini porasla za skoro 55 posto, piše Tanjug.

Problem s reputacijom

Širom SAD otvoreno je već više od 20 specijaliziranih knjižara namijenjenih isključivo ljubiteljima romantike, a otvaranje još nekoliko je u najavi, što je veliki porast u usporedbi s vremenom prije pandemije kada su postojale samo dvije do kojih čitateljima nije bilo teško putovati i satima.

New York Times objavio je i izvještaj da je prošle godine u SAD evidentiran porast prodaje "ljubavnih" knjiga za 52,4 posto, dok je ostala beletristika porasla skromno. Publicistika je, dodaju, istovremeno zabilježila pad za 10,3 posto.

Stručnjaci navode da, ipak, bez obzira na podatke ljubavna fantastika ima problem s reputacijom, jer se romantika desetljećima smatrala neukusnom ili još gore, nezdravom hranom za mozak.

Jedan od razloga mogao bi biti taj što se na naslovnicama stotina ljubavnih romana uvijek pojavljivao isti Fabio dok drugi leži u odnosu ranijih generacija prema seksu. Taj žanr je nekada teško naći i u knjižnicama, a knjižare često imaju ograničen izbor čak i one najveće.

Ljubitelji romantike gutaju knjige

Stručnjaci za ljubavnu fikciju kažu da ljubitelji romantike gutaju knjige, i da čak iako mogu kupiti digitalna izdanja, žele tiskana kako bi ih držali u rukama. Često ih i posuđuju prijateljima koji nikada nisu čitali romanse i koji ne razumiju kakvo im uživanje one pružaju.

Najvažnija stvar koju treba shvatiti je, kako dodaju stručnjaci s doktoratom u ljubavnoj fikciji, da taj posebni žanr donosi zajamčen rezultat zadovoljstva, jer je osnovno pravilo romantike sretan kraj - sretni zauvijek (Happy ever after - HEA) ili sretni za sada (Happy for now - HFN), i o nekom drugom kraju se ne pregovara.

Pod okriljem romantike, podsjećaju, postoji mnogo podžanrova: povijesni, suvremeni, mladi, odrasli i mnogo, mnogo više. Ružičaste knjižare imaju posebne odel i za L.G.B.T.K. romanse, paranormalne, znanstveno-fantastične romanse i erotiku, sa šarenim nizom heroina i heroja. Čitateljima također nude i klasike koji su doveli do modernog ljubavnog žanra, poput "Ponos i predrasude".

Na trenutnoj listi New York Timesa osam od 15 najbolje prodavanih knjiga je romantična fikcija. Na TV se prikazuju više nego hit serije "Virgin River" i "Bridgerton“ adaptirane i snimljene na osnovu ljubavnih romana.

Kopirati
Drag cursor here to close