Halid Kadrić

Održana mostarska promocija Kobnog raspuća – Povijesni roman u četiri toma

Ovim se romanom zaokružuje autorov literarni ciklus koji obuhvata 200 godina prošlosti jedne zemlje i jednog naroda, od 1801. do 2000. godine, što je jedinstven slučaj u cjelokupnoj svjetskoj književnoj tradiciji.
Kultura / Knjige | 11. 06. 2024. u 08:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar sinoć je održana promocija povijesnog romana naslova ''Kobno raspuće'' autora Halida Kadrića.

Roman je bošnjačka i bosanskohercegovačka literarna kronika 19. stoljeća, podijeljena u četiri knjige, čiji naslovi ukazuju i na njihov sadržaj: Užarena zemlja, Zmajev let, Raskol i Novo doba, od kojih svaki obuhvata po jednu četvrtinu stoljeća, godinu po godinu.

Ovim se romanom zaokružuje autorov literarni ciklus koji obuhvata 200 godina prošlosti jedne zemlje i jednog naroda, od 1801. do 2000. godine, što je jedinstven slučaj u cjelokupnoj svjetskoj književnoj tradiciji.

Na promociji su govorili urednik izdanja Elvir Resić, koji je s posjetiteljima podijelio svoje iskustvo čitanja oba Kadrićeva povijesna romana, naglasivši da će svako onaj tko ih pročita značajno proširiti svoje poglede na prošlost i mnogo bolje razumjeti posljedice koje je ona ostavila na sadašnjost.

Halid Kadrić je, kao autor ovog romanesknog serijala, vrlo nadahnuto govorio o svojim motivima da uopće počne i završi pisanje ovih romana, čemu je posvetio gotovo četvrtinu stoljeća. Prisjetio se vremena kada je bio prinuđen da se, iako je dobro znao što je, izjašnjava kao neopredijeljen ili čak kao Srbin, kao i toga kako je u kući učio jedno, a u školi drugo. Osjećao je, kako je istaknuo - obvezu prema ljudima o kojima je slušao ili koje je čak i osobno poznavao, da otrgne od zaborava muku kroz koju su oni i njihovi preci i potomci prolazili, desetljećima, pa i stoljećima.

Na kraju su prisutni imali priliku slušati i gledati govor akademika Nedžada Ibrišimovića snimljen na promociji Kadrićevog romana Dugo svitanje 2010. godine, a na kojoj je Ibrišimović ovaj roman nazvao ''genijalnim poduhvatom'' i ''književničkim podvigom'', rekavši da je zaista riječ o remek-djelu bosanske pisane riječi

Sljedeća promocija bit će tijekom ovog ljeta održana u Travniku, a poslije toga i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close