Ćorovića kuća

Predstavljen Svetozar Ćorović 'U mraku'

Kultura / Knjige | 29. 05. 2015. u 20:29 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bašti spomen kuće Svetozara Ćorovića u petak navečer je održana promocija knjige pod nazivom 'U mraku', a autor je Svetozar Ćorović. Knjiga je predstavljena povodom 140 godina od rođenja ovog književnika.

Događaj su zajednički organizirali Srpsko prosvjetno kulturno društvo 'Prosvjeta' Mostar i isto društvo iz Sarajeva. Tijekom današnjega dana položeno je i cvijeće na Ćorovićev grob.

"Mnogi veliki ljudi koji su doprinjeli razvoju kulturnog života našeg grada i sredine vremenom bivaju zaboravljeni. Zbog toga smo odlučili da ove godine obilježimo godišnjicu rođenja i bar malo oživimo sjećanje na velikog Svetozara Ćorovića", priopćeno je iz SPKD 'Prosvjeta'.

Što se tiče gostiju koji su o knjizi govorili, pred mostarskom publikom su se pojavili Dragana Tomašević, predsjednica komisije za izdavačku djelatnost SPKD 'Prosvjeta' i urednica knjige i Almir Basović književnik. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici iz Osnovne škole 'Mujaga Komadina'.

Svetozar Ćorović je rođen 29.05.1875. godine u Mostaru gdje je završio i trgovačku školu. Bio je aktivan član mostarskog društva 'Gusle'. Za vrijeme aneksijske krize 1908. izbjegao je u Italiju. 1910. je izabran u Bosanski sabor kao poslanik. Po izbijanju rata uhićen je i odveden u taoce, potom mobiliziran i kao vojnik poslan u Mađarsku. Teško bolestan vratio se u Mostar 1917. godine. Svetozar Ćorović je umro u Mostaru 17.04.1919. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close