Život u strahu i skrivanju

Prije 95 godina rođena je Anne Frank, žrtva holokausta poznata po svom Dnevniku

Tajna služba Gestapo pronašla ih je zahvaljujući tome što ih je netko odao, a nikada se nije saznalo tko je to bio. Anna i sestra su umrle u koncentracijskom logoru od tifusa, a majka Edith od gladi.
Kultura / Knjige | 12. 06. 2024. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije točno 95 godina, 12. lipnja 1929. u Frankfurtu na Majni rođena je Anne Frank (pravo ime Annelies Marie Frank), jedna od židovskih žrtava holokausta, koja je posmrtno postala poznata nakon objave "Dnevnika Anne Frank".

Dnevnik je objavljen 1947. godine, a knjiga dokumentira njezin život u skrivanju od 1942. do 1944., tijekom njemačke okupacije Nizozemske u Drugom svjetskom ratu.

Njezina majka bila je Edith Frank (rođena Holländer), a otac Otto Heinrich Frank. Imala je stariju sestru Margot. Obitelj Frank bili su liberalni Židovi i nisu poštovali sve običaje i tradiciju judaizma. Živjeli su u asimiliranoj zajednici židovskih i nežidovskih građana različitih religija.

Edith i Otto bili su zainteresirani za znanstveni rad i imali su bogatu knjižnicu; oba su roditelja poticala djecu na čitanje. U vrijeme Anneina rođenja obitelj je živjela u kući na adresi Marbachweg 307, gdje su iznajmili dva kata.

Godine 1931. obitelj se preselila u Ganghoferstrasse 24, u moderno područje Dornbuscha, zvano Dichterviertel (Pjesnička četvrt). Obje kuće još postoje.

Dolaskom nacista na vlast u Njemačkoj, Židovi su postupno postali nepoželjni. Cijela je obitelj u ožujku 1933. godine izbjegla u Amsterdam, gdje su nastavili normalan život, a Anne je išla u školu.

Nakon njemačke okupacije Nizozemske, morali su od srpnja 1942. godine živjeti u tajnom skloništu, dok ih 4. kolovoza 1944. godine nije otkrio Gestapo i otpremio u njemačke sabirne logore, gdje su svi iz obitelji, osim oca, umrli. 

Video: Who was Anne Frank? | Anne Frank House | Explained

Tajna služba Gestapo pronašla ih je zahvaljujući tome što ih je netko odao, a nikada se nije saznalo tko je to bio. Policajac koji je došao uhititi obitelj Frank zvao se Karl Silberbauer.

Anna i sestra su umrle od tifusa, a majka Edith od gladi. Anna i Margot umrle su nedugo prije nego što je logor oslobodila britanska vojska 15. travnja 1945. godine.

Točan datum Annine i Margotine smrti nije poznat. Margot je imala 19 godina, a Anne samo 15.

Nakon rata ocu je vraćen Annin dnevnik o godinama provedenim u neprekidnu strahovanju i u potpunoj izolaciji. Otto je dnevnik dobio od Miepe Giese u čijem su se skloništu skrivali.

Otto Frank nije želio da se zaboravi sudbina njegove kćeri pa je dnevnik objavio pod naslovom "Tajno skrovište". Bio je to način da se svijeta upozna s užasima rata kroz oči djeteta, koje je unatoč svojim godinama u puno toga bilo zrelo.

"Dnevnik Anne Frank" originalno napisan na nizozemskom jeziku i objavljen 1947. godine. Isprva je tiskan u svega 1500 kopija, ali s vremenom je postao fenomen. Preveden je na više od 60 jezika.

"Dnevnik Anne Frank" jedna je od najpoznatijih i najprodavanijih knjiga svih vremena. Kuća Anne Frank u Amsterdamu, u kojoj se Anne s obitelji skrivala tijekom Drugog svjetskog rata, najposjećenije je mjesto u Nizozemskoj. 

Video: My Best Friend Anne Frank | Official Trailer | Netflix
Kopirati
Drag cursor here to close