Zabilježite datum

Promocija knjiga "Tri dana" i "Savremeni dramski tekstovi" u Mostaru

Izdanje "Tri dana" sadrži tri dramska teksta koja su se našla na prvom mjestu ili u najužem izboru na posljednja dva natječaja za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst.
Kultura / Knjige | 17. 05. 2024. u 14:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pratećem programu Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" u utorak 21. svibnja na maloj sceni "Studio 64" Narodnog pozorišta Mostar bit će upriličena promocija knjiga "Tri dana" Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i "Savremeni dramski tekstovi" Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo s početkom u 17:00 sati.

Izdanje "Tri dana" sadrži tri dramska teksta koja su se našla na prvom mjestu ili u najužem izboru na posljednja dva natječaja za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst.

Prvi dramski tekst je "Babylon Blues", autora Darija Bevande koji je prema odluci članova žirija osvojio prvo mjesto na prvom po redu natječaju iz 2020. godine.

Druga drama je pobjednički tekst drugog po redu natječaja iz 2023. godine pod naslovom "Sparina", autora Anesa Osmića, a treća drama koja nosi naziv "Derbi", autorice Vedrane Božinović, našla se u najužem izboru članova žirija drugog natječaja.

Tematizirajući odnose iz kruga najbližih ljudi, obitelji ili prijatelja, sve tri drame nas suočavaju sa smrću, odsustvom, izgubljenim vremenom, krivicom i dubokim međusobnim nerazumijevanjem.

O izdanju će govoriti dramaturginja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Nedžma Čizmo.

Šef odsjeka za dramaturgiju Akademije scenskih umjetnosti Dragan Komadina govorit će o ediciji "Savremeni dramski tekstovi" izdanja Univerziteta u Sarajevu - Akademije scenskih umjetnosti.

Riječ je o Zbornicima studentskih radova Drama i Scenarij za 2021. i 2022. godinu iz edicije "Rani radovi" i dramskim tekstovima "Pink Moon" Daria Bevande i "Kad bi naglas govorili" Adnana Lugonića.

Edicija "Savremeni dramski tekstovi" pokrenuta je s namjerom da se otvori još jedan prostor za promociju suvremene drame, pogotovo suvremene bosanskohercegovačke drame, koja je često neopravdano zapostavljena u našem okruženju.

Moderator promocije bit će dramaturginja Narodnog pozorišta u Mostaru Emina Kovačević- Podgorčević.

Zbog ograničenog broja mjesta zainteresirani svoje prisustvo mogu potvrditi na e-mail adresu: marketing@npm.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close