Pas i kontrabas

Saša Ilić dobitnik je NIN-ove nagrade

Saša Ilić rođen je u Jagodini 1972. godine. Jedan je od najcjenjenijih pisaca – pripovjedača svoje generacije u Srbiji.
Kultura / Knjige | 20. 01. 2020. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saša Ilić dobitnik je NIN-ove nagrade za knjigu "Pas i kontrabas", objavio je danas žiri u beogradskom Dorćol Platzu.

Ilić je 66. dobitnik NIN-ove nagrade, a odluku je donio žiri u sastavu Branko Kukić, Ivan Milenković, Teofil Pančić, Marija Nenezić i Marjan Čakarević.

U najužem izboru za 65. NIN-ovu nagradu bili su i romani "Mulat albino komarac" Steva Grabovca u izdanju Imprimatura, "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju Čarobne knjige, "Yugoslav" Ane Vučković u izdanju Partizanske knjige, "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju Orfelina.

Saša Ilić rođen je u Jagodini 1972. godine. Jedan je od najcjenjenijih pisaca – pripovjedača svoje generacije u Srbiji. Ovaj djelatnik Narodne biblioteke u Beogradu objavio je zbirku priča 'Predosjećanje građanskog rata' (2000.), romane 'Berlinsko okno' (2005.)i 'Pad Kolumbije' (2011.) te zbirke priča 'Dušanovac. Pošta' i 'Lov na ježeve' (obje 2015.).

Uoči dodjele, grupa pisaca uputila je otvoreno pismo kojim su od svojih izdavača tražili da svoja djela ''više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu'' i pozvali su na njen bojkot zbog kako su naveli, ''sastava žirija koji odlučuje o dobitniku priznanja a u kome su što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi''.

Među potpisnicima otvorenog pisma su prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman 'Zabluda Svetog Sebastijana' Vladimir Tabašević, Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović kao i akademik Miro Vuksanović, koji je dobitnik te nagrade 2005. godine za roman 'Semolj zemlja'.

Kopirati
Drag cursor here to close