Borba s pesimizmom

Šejtan u Sarajevu: Potražimo novu vrstu humora

Kultura / Knjige | 11. 03. 2015. u 21:46 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Došo šejtan u Sarajevo" naziv je knjige autora Elisa Bektaša koja je predstavljena u srijedu navečer pred brojnom publikom u Pozorištu mladih u Sarajevu.

''Ovo je humorna knjiga koja ima nešto više slojeva nego što se očekuje. Ona se buni protiv tog ružnog, banalnog pesimizma koji se zavukao u svaku poru bh. društva'', rekao je Bektaš za Fenu, ističući kako se ova knjiga buni i protiv kuknjave koja se pretvorila u besmisleni jauk protiv sebe samih.

Inače, riječ je o hićajama, kratkim poučnim pričama u kojima autor na satiričan način progovara o društvu i njegovim brojnim anomalijama, kritički se osvrćući na različite pojave i mentalitet ljudi.

''Hajde da kroz humor potražimo jednu drugu vrstu optimizma od onog banalnog, koji nas može potaknuti da probamo nešto učiniti sa svojim životom. Ovdje ne govorim o običnim ljudima, njih nikada ne diram, jer oni imaju pravo da rade šta god hoće. Ovdje govorim o kuknjavi onih koji sa svojih pozicija moći, većih ili manjih, u ovom ili onom polju kukaju, a više ne znam ni iz kojeg razloga to čine'' istaknuo je Bektaš, inače i kolumnist portala Bljesak.info.

Književnik i književni kritičar Željko Grahovac navodi da je riječ o knjizi koja će biti čitana, što je njena najveća vrijednost. Smatra da je autor uspio svojom provokativnošću i jezičkom slobodom demistrificirati, ironizirati i dekonstruirati masu mana i nedostatak ovdašnjeg duha i mentaliteta.

''Riječ je o satiri, a ova knjiga je dragocjena jer na poticajan način fiksira te preljeve i nijanse naše devijantnosti, upropaštenosti i negativnosti. Pod našeg mislim na zajednicu - državnu, društvenu, nacionalnu i profesionalnu, na sve nivoe kolektiviteta'', kazao je.

Inače, uz Grahovaca i autora Bektaša, o knjizi je govorio i novinar i publicist Mahir Sokolija.

Kopirati
Drag cursor here to close