banja Luka

Traži se pomoć u očuvanju književnog blaga 'Marije Zvijezde'

Potrebno je stručno sređivanje, restauriranje i smještaj cjelokupnog fonda biblioteke od nekoliko desetina tisuća knjiga na više živih europskih i drevnih jezika.
Kultura / Knjige | 20. 04. 2023. u 12:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz Svjetski "Dan knjige" - 23. travnja, iz banjalučke biskupije upozorili su domaću javnost na potrebu očuvanja dragocjene kulturne baštine Banja Luke i BiH, sadržane u bogatoj, ali zbog desetljećima neuvjetnih prostora, nesređenoj i javnosti nedostupnoj, zbirci knjiga zajednice redovnika-trapista, nekadašnje slavne opatije, kasnije samostana Marija Zvijezda.

"Dan knjige je dobrodošao povod, da se konačno počne i od strane domaćih vlasti i domaće kulturne javnosti ispravno vrednovati ovo, po mnogočemu , jedinstveno europsko blago u našoj sredini, za koje sve više interesa pokazuju i stranci iz srednje i zapadne Europe, saznavši da ono postoji. Žele ga čak i povećati donacijom od 10.000 knjiga, među kojima ima veliki broj vrlo vrijednih primjeraka", kažu iz Banjalučke biskupije.

Dodaju kako briga oko pravog načina zaštite i očuvanja ovakvog vrijednog kulturnog blaga stavlja velik izazov pred skroman ljudski potencijal i još skromnija materijalna sredstva s kojima raspolaže Banjolučka biskupija.

Potrebno je, pojašnjavaju, stručno sređivanje, restauriranje i smještaj cjelokupnog fonda biblioteke od nekoliko desetina tisuća knjiga na više živih europskih i drevnih jezika.

Također je potrebno i digitaliziranje cijele knjižnice, kako bi bila dostupna ne samo domaćoj nego i svjetskoj javnosti.

"Svojevremeno je od strane državne, odnosno gradske vlasti oduzet iz opatijske biblioteke veći broj knjiga i drugih muzejskih vrijednih predmeta. Dobro se zna gdje su oni u našem gradu pohranjeni, a postoji i popis svega što je odneseno iz biblioteke i muzeja. Istina i pravda zahtijevaju da se, u duhu načela, koje zastupaju naši gradski i entitetski najodgovorniji predstavnici, vrati svakome ono što mu je pripadalo i pripada", ističu iz Banjalučke biskupije.

Na kraju napominju kako žele svim sadašnjim i budućim posjetiteljima Kuće susreta Marija Zvijezda i sudionicima u radu Europskog centra za mir i suradnju, omogućiti u što skorije vrijeme sređenu i digitaliziranu biblioteku i drugu muzejsku baštinu "Marije Zvijezde" zbog čega im je i potrebna pomoć.

Kopirati
Drag cursor here to close