Impresionist s posebnim stilom

Antisemitski slikar Edgar Degas rođen je prije 190 godina

Degas je izlagao s impresionistima, ali je zadržavao svoju samostalnost. U svojim radovima nastoji postići skladan odnos između linije i boje. Motive je tražio ponajviše na konjskim trkalištima i u kazalištu
Kultura / Umjetnost | 18. 07. 2024. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: The Art Story / Edgar Degas (Pariz, 19. srpnja 1834. – Pariz, 26. rujna 1917.)

Na današnji dan prije 190 godina, 19. srpnja 1834. rođen je u Parizu jedan od najvećih slikara impresionizma – Edgar Degas. Čak i najširim slojevima danas su poznati njegovi slavni prikazi balerina.

Zanimljivo je da je Edgar Degas rođen pod prezimenom De Gas, što ima aristokratski prizvuk (oznaka de u francuskim prezimenima najčešće upućuje na plemićko porijeklo, no ne uvijek). Otac mu je bio bankar, a majka Kreolka iz New Orleansa (Kreoli su potomci francuskih doseljenika u Ameriku).

Studirao na pariškoj École des Beaux-Arts, gdje mu je učitelj bio klasicist Louis Lamothe. U početku slikao povijesne teme i portrete u ulju (Obitelj Bellelli).

Kao precizna crtača zanima ga ponajprije pokret tijela, što ga uporno i realistički prikazuje; pritom su na njega utjecali japanski drvorezi (Utamaro i Hokusai).

Neobičan karakter

Edgar je izrastao u vrhunskog slikara, no imao je prilično neobičan karakter. Nikada se nije ženio, a neki su ga čak smatrali čovjekomrscem. 

Bio je izrazito konzervativan u političkim stavovima i nije cijenio tehnološke novotarije, poput telefona.

Degas je bio netolerantan u pogledu religije. Primjerice, jednom je navodno otpustio ženu koja mu je pozirala za slike, kad je saznao da je protestantkinja. Kad je izbila znamenita Dreyfusova afera u Francuskoj (u kojoj je jedan Židov optužen za špijunažu), Degas je postao još veći antisemit i javno je odbacio svoje dotadašnje židovske prijatelje.

Nije čak htio ni zapošljavati modele za koje je sumnjao da su Židovke. Takav antisemitizam nije bio rijedak u Francuskoj u to doba i podlegli su mu mnogi poznati ljudi. 

Foto: Povijesna arhiva / Edgar Degas, Prima Ballerina 

Impresionist koji je zadržao samostalnost

Degas je izlagao s impresionistima, ali je zadržavao svoju samostalnost. U svojim radovima nastoji postići skladan odnos između linije i boje. Motive je tražio ponajviše na konjskim trkalištima i u kazalištu (Prije trke; Café-concert).

Oko 1872. započeo je slikati i crtati balerine, a snažan likovni izraz dostigao je u prikazima ženskog akta u pastelu (Pokus baleta; Nakon kupanja). Izradio je niz grafika i oblikovao mnogobrojnu sitnu plastiku s istim motivima (Mala balerina; Jahač).

Degas je jedan od najizrazitijih predstavnika crtačke umjetnosti u drugoj polovici XIX. stoljeća.

OPŠIRNIJE

Kopirati
Drag cursor here to close