Nacionalno blago

Ćiril Ćiro Raič – Pogled u prošlost zaboravljen od Grada

Njegovi sinovi imaju želju da blago koje posjeduju konačno prikažu i široj javnost.
Kultura / Umjetnost | 12. 02. 2022. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Arhiva koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, majstora umjetničke fotografije Ćirila Ćire Raiča koji je zabilježio preko 350.000 fotografija lagano tone u zaborav.

Njegovi sinovi, zabrinuti su za očuvanje samog arhiva zbog neadekvatnih uvjeta u kojima se nalaze.

  / Raič 1954. godine

Njegovi sinovi imaju želju da blago koje posjeduju konačno prikažu i široj javnost.

''Imamo u planu izradu galerije, jedan izložbeni prostor koji će biti otvoren za javnost, gdje će biti stalni postav koji će se s vremenom mijenjati. Arhiv je prebogat, tako da materijala neće faliti'', kazao je Davor, Ćirin sin.

Ništa od toga neće biti moguće ukoliko gradske vlasti ne budu imale sluha za ovo nacionalno blago. Prostor treba renovirati, a ulaganja su za obitelj Raič u ovom momentu velika, te se nadaju da će naići na pozitivne reakcije iz Grada, kako bi svi mogli uživati u djelićima povijesti koje je zabilježio Ćiro.

  / Raič 1982. 

Arhiv je trenutno smješten u prostorijama u vlasništvu Grada, u Ulici kralja Zvonimira. Prije nepune tri godine, arhiv je spašen u posljednji tren od fekalija i vode koji su prodrli u atelje u podrumu zgrade.

''Voda i dalje nadire i samo vam mogu slikovito reći - fototeka Ćirila Ćire Raiča, koja je proglašena nacionalnim blagom, skoro pliva u govn***'', rekao je tada Ćirin sin za Bljesak.info.

  / Aleksin han

Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, općina Konjic. U Mostar dolazi 1952. i u njemu završava fotografski obrt 1955. godine. Dobiva posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kojemu provodi cjelokupnu aktivnu karijeru.

Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruge primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije.

  / Grabovica

Ostvario je, za života, 67 samostalnih i sudjelovao na stotinama skupnih i tematskih izložbi u zemlji i u tuđinstvu. Preminuo je na današnji dan 2011. godine. 

Čovjek, koji je Hercegovini ostavio predivan pogled u prošlost, preminuo je na današnji dan, 12. veljače 2011. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close