Vratila je u Meksiko

Drevnu majansku vazu, staru skoro 2 tisuće godina, Amerikanka kupila za 4 dolara

Anne Lee Dozier nedavno je primila izraz zahvalnosti od meksičkog veleposlanstva u svom rodnom gradu Washingtonu DC, za njezinu ulogu u ponovnom spajanju vaze stare 1200 do 1800 godina s njezinom domovinom.
Kultura / Umjetnost | 22. 06. 2024. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Meksiko je uspio vratiti izgubljenu drevnu vazu Maja koju je jedna Amerikanka kupila za manje od 5 dolara u trgovini rabljenom robom, prenosi Guardian.

Anne Lee Dozier nedavno je primila izraz zahvalnosti od meksičkog veleposlanstva u svom rodnom gradu Washingtonu DC, za njezinu ulogu u ponovnom spajanju vaze stare 1200 do 1800 godina s njezinom domovinom.

"Vrijedni svjedok povijesti Maya vraća se kući … zahvaljujući velikodušnosti Anne Lee Dozier," napisao je na X profilu veleposlanik Meksika u SAD-u, Esteban Moctezuma Barragán.

Povijesni dragulj

"Ovaj povijesni dragulj bit će ponovno integriran u zbirku Meksičkog nacionalnog muzeja antropologije i povijesti za očuvanje naše bogate kulturne baštine.", napisao je on.

Kako je Anne Lee Dozier u petak kazala za National Public Radio, dotičnu je vazu kupila otprilike 2019. u trgovini 2A Thrift Store u Clintonu, Maryland, gdje je stajala na polici pokraj kase.

Smatrala je kako je vaza stara, ali ne više od tri desetljeća, kako je kazala za NPR.

Dozier, zagovarateljica ljudskih prava u organizaciji Christian Solidarity Worldwide, zainteresirala se za keramiku jer je radila s domorodačkim zajednicama u Meksiku, a činilo joj se kako vaza ima neke veze s tom zemljom.

Mislila kako je lijepa sitnica

"Mislila sam kako bi to bila lijepa sitnica za ponijeti kući i staviti na policu, da me podsjeća na Meksiko, kazala je Dozier, koja je vazu platila 4 dolara.

Ona je u siječnju otputovala u Mexico City, posjetila nacionalni antropološki muzej i vidjela tamo izložene druge vaze Maja koje su zapanjujuće ličile na onu koju je imala kod kuće, navodi NPR.

Nije vjerovala kako kod kuće ima autentičnu majansku vazu, ali je službeniku muzeja kazala kako kod kuće ima vazu koja podsjeća na ove koje su izložene.

On joj je zauzvrat preporučio da pozove meksičko veleposlanstvo.

Autentična relikvija

Dozier je poslala slike vaze zajedno s opisom njezinih dimenzija.

Nacionalni antropološki muzej je odgovorio kako ima autentičnu relikviju koju je Meksiko želio natrag.

Bez razmišljanja je odlučila vratiti vazu, a jučer je održana i svečanost povodom primopredaje predmeta, prenosi Guardian.

Kopirati
Drag cursor here to close