Nasljednica tzv. Zagrebačke škole

Fotografkinja Marija Braut, poznata kao "Marija tiho hoda"

Marija Braut najveći dio svog života strastveno je posvetila fotografiji, ali tek nakon što je proživjela vlastitu obiteljsku dramu – razvod braka s čuvenim, sada pokojnim, novinarom Seadom Saračevićem.
Kultura / Umjetnost | 07. 08. 2024. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Glas Istre / Marija Braut (rođ. Kračun; Celje, 7. kolovoza 1929. – Zagreb, 1. srpnja 2015.)

Na današnji dan prije 95 godina, 7. kolovoza 1929. u Celju je rođena Marija Braut, hrvatska fotografkinja i jedna od najznačajnijih umjetničkih nasljednica tzv. Zagrebačke škole fotografije.

U Zagreb se doselila 1941. te je tu maturirala i započela studij arhitekture. Fotografijom se počela baviti 1967. u ateljeu Toše Dabca, najprije kao učenica, a poslije i suradnica najpoznatijega predstavnika tzv. Zagrebačke škole fotografije.

Vremenom je postala velika prijateljica Toše Dabca koji joj je bio i vjenčani kum, jer je svog prvog supruga upoznala upravo preko Dabca.

Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u galeriji zagrebačkoga Studentskoga centra, a iste godine postaje i članicom ULUPUH-a. 

Foto: VoxFeminae / Marija Braut, hrvatska fotografkinja i jedna od najznačajnijih umjetničkih nasljednica tzv. Zagrebačke škole fotografije.

Radila je u Galerijama grada Zagreba (današnjem Muzeju suvremene umjetnosti), za čije je potrebe snimala slike za kataloge te portrete mnogih umjetnika. Od 1972. djelovala je kao samostalna umjetnica.

Svoje umjetničke fotografije izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložbi, a mnoge su joj fotografije objavljivane i u novinama te specijaliziranim časopisima.

Kao fotografkinja je surađivala i s mnogim hrvatskim kazalištima i festivalima, primjerice Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, Zagrebačkim kazalištem mladih, Gradskim dramskim kazalištem Gavella i Satiričkim kazalištem Kerempuh te Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Video: Nepoznati Zagreb Marije Braut

O životu i umjetničkom radu Marije Braut snimljen je 2009. godine i dokumentarni film "Marija hoda tiho". Nadimak dobila je od slavnog hrvatkog glumca Mladena Crnobrnje Gumbeka, dok je radila fotografije u kazalištu.

Posljednja velika izložba njezinih do tada nepoznatih i rjeđe izlaganih fotografija nazvana je Nepoznati Zagreb Marije Braut i priređena u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu 2014. godine.

Njezine fotografije i na tisuće negativa čuvaju se u zbirkama mnogih zagrebačkih muzeja, Hrvatskom državnom arhivu, Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i drugdje.

Marija Braut dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade Grada Zagreba (1972.) i nagrade za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (2008.). 

Foto: VoxFeminae / Marija Braut bila je majstor fotografije

Marija Braut najveći dio svog života strastveno je posvetila fotografiji, ali tek nakon što je proživjela vlastitu obiteljsku dramu – razvod braka s čuvenim, sada pokojnim, novinarom Seadom Saračevićem, široj javnosti najpoznatijim kao glavnim urednikom "Starta" u njegovim zlatnim godinama.

Razvod je završio Marijinim odlaskom iz obiteljske kuće na Šalati i napuštanjem supruga i dvoje djece.

Njezin drugi brak s Ivom Brautom, također novinarom, nije dugo trajao.

Iako se u poznoj dobi upoznala i s digitalnom tehnikom, do kraja je ostala vjerna crno – bijelim analognim fotografijama na kojima, kako reče ova velika umjetnica, ljudi ipak nepogrešivo osjećaju boje.

Marija Braut preminula je 1. srpnja.2105. godine. 

Više na VOX FEMINAE

Foto: VoxFeminae / Fotografija Marije Braut
Kopirati
Drag cursor here to close