20. svibnja

Izložba u Mostaru: ''Fragmenti šarenog svijeta'' Maje Rubinić

Ciklus slika imena ''Fragmenti šarenog svijeta'', likovne umjetnice Maje Rubinić, bit će predstavljen u ponedjeljak 20. svibnja 2024. godine u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu.
Kultura / Umjetnost | 17. 05. 2024. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ciklus slika imena ''Fragmenti šarenog svijeta'', likovne umjetnice Maje Rubinić, bit će predstavljen u ponedjeljak 20. svibnja 2024. godine u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu.

Izložba je organizirana u sklopu projekta ''Povezani kroz umjetnost'', čiji je drugi dio, kako su naveli iz Kluba knjige ''Ivo Andrić'', koji je organizator, posvećen ženama.

''Ženama u umjetnosti, književnosti i javnom životu. Zašto? Pa da se ne varamo, žene ni danas nemaju poziciju u društvu kakvu bi trebale imati, nisu cijenjene koliko zaslužuju, čak šta više, stalna su meta raznoraznih podcjenjivanja, omalovažavanja, zlostavljanja. Jesu li umjetnost i kultura jedan od načina progovaranja o toj važnoj temi i problemu? Mi smatramo da jeste i zato ovo i radimo'', navedeno je u najavi.

Foto: Privatna arhiva / Iz ciklusa Fragmenti šarenog svijeta

Tako će Maja Rubinić biti prva žena, u nizu odličnih umjetnica, književnica, javnih djelatnica, koje će se predstaviti svojim radom i djelovanjem putem ovog projekta.

''Što nam to Maja 'priča' svojim šarenim svijetom, što je o njenom sjajnom opusu napisao Miljenko Jergović, imat ćete priliku saznati u ponedjeljak, 20. svibnja u 19 sati, kada otvaramo izložbu u Centru za kulturu Mostar. Za sve one koji propuste ovaj trenutak, a požele vidjeti Majine slike, izložba ostaje otvorena do 6.lipnja'', naveli su organizatori.

 

Maja Rubinić je akademska slikarica i magistar likovne kulture iz Mostara. Pripada generacijama ALU Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta u Sarajevu stasalima iza 2000. Bavi se raznim poljima likovne i vizualne umjetnosti, kulture življenja, estetskim problemima, ilustracijom i dizajnom. Autor i koautor je nagrađivanih publikacija, plakata, slikovnica, znanstvenih knjiga i omota muzičkih albuma.  

Sudjelovala je na brojnim izlošbama u zemlji i inozemstvu, a također je pored raznih kolaboracija, kao suosnivačica galerije Virus, priredila mnoštvo izložbi drugim mladim autorima.

Dio je organizacijskog tima Street Arts Festivala u Mostaru I Udruge Rezon, koji kreira jednu od najvećih galerija ulične umjetnosti u regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close