Život iza rešetaka

Kroz objektiv Svet Jacqueline: Pogled na život ruskih zarobljenika u Ukrajini

Unatoč ratnim sukobima, ukrajinski logori za ratne zarobljenike pokazuju humanost i empatiju prema ruskim vojnicima. Saznajte više o njihovim pričama i iskustvima.
Kultura / Umjetnost | 13. 07. 2024. u 09:48 | M.Š. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok ulazite u zatvor, bodljikava žica omeđuje visoke betonske zidove naspram oblačnog neba. Scena vas podsjeća na zarobljeničke logore iz Drugog svjetskog rata. Međutim, stvarnost za ruske zarobljenike koji žive u logoru znatno je humanija od onoga što su logori bili 1940-ih godina.

Razmjene zarobljenika postale su redovita pojava tekućeg rata u Ukrajini, a za Kijev se moraju nastaviti. Rusija je pokazala apatiju prema ljudskim životima otkako je vojna operacija punog opsega započela u veljači 2022., dok nastavljaju bacati ljude, bez odgovarajuće pripreme, u rat.

Mnogi opisuju svoje vrijeme u zarobljeništvu kao napredak u odnosu na svoje živote u Rusiji ili na bojišnici. "Čemu se moram vratiti?" Zatvorenici ponavljaju zajednički osjećaj da je svejedno hoće li umrijeti u zatvoru ili u ratu.

"U Ukrajini, europskoj zemlji, držimo ratne zarobljenike na human način -- unatoč činjenici da nas pokušavaju ubiti", kaže jedan čuvar.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Svet Jacqueline (@___svetj)

Svet Jacqueline: Pogled iza Objektiva

Svet Jacqueline stekla je diplomu znanosti iz fotografije na S.I. Newhouse School of Public Communications na Sveučilištu Syracuse. Nekoliko godina radila je u komercijalnim poslovima, kao slobodnjak za Sony Records i vođenje studija u Los Angelesu. Tijekom pandemije počela je dokumentirati pokret Black Lives Matter i objavila svoju prvu knjigu, 100 Days of Protest.

Godine 2021. podijelila je svoje vrijeme između Los Angelesa, Meksika i Teksasa dokumentirajući migraciju na granici i ciklus siromaštva na Skid Rowu gdje je njezin rad osvojio prvo mjesto na International Photography Awards i NPPA Best of Photojournalism.

Kad je Rusija napala Ukrajinu, počela se fokusirati na vizualne priče o traumama iz djetinjstva u zonama sukoba.

Ona je foto esejist u knjizi Relentless Courage: Ukraine and the World at War i bila je panelist na temu “Urgency: Ukraine” u The Bronx Documentary Center. All About Photo proglasio ju je jednom od najboljih modernih fotografkinja u svom izdanju za rujan, a CNN ju je predstavio kao jednu od '12 žena i nebinarnih fotografkinja koje snimaju 2022.'.

Sudjelovala je u "Eddie Adams Workshop" i "Missouri Photo Workshop" i primila je potporu Yunghi za svoj kontinuirani rad "Too Young To Fight". Članica je Women Photojournalists of Washington, Nacionalne udruge novinarskih fotografa, a trenutno je predstavlja ZUMA Press.

Jacqueline svojim radom nastavlja svjedočiti svijetu o posljedicama sukoba i humanosti koja pronalazi put čak i u najtežim okolnostima.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Svet Jacqueline (@___svetj)

Kopirati
Drag cursor here to close