11. festival gluma BiH u Konjicu

Odigrana predstava. "Perzeide" Narodnog pozorišta Mostar i Otvorena izložba "creAction"

Poslije predstave ''Perzeide'' upriličena je izložba fotografija ''creAction''.
Kultura / Umjetnost | 17. 09. 2024. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kazališna publika u Konjicu je imala priliku pogledati još jedno kazališno ostvarenje, a ovog puta bilo je riječ o predstavi ''Perzeide'' Narodnog pozorišta Mostar.

Autorica teksta je Emina Kovačević, a režiju potpisuje Karmen Obrdalj.

Glumački trio Gordana Boban (Selma), Fatima Kazazić Obad (Lucija) i Saša Oručević (inspektor Asim), donosi dvije paralelne priče. Prva koja govori o dvije prijateljice, Selmi, vlasnici kozmetičkog salona, i Luciji, mladoj usamljenoj ženi, koja dolazi kod Selme u salon, te neočekivano postaju bliske.

Selma počinje primjećivati tragove nasilja kod svoje prijateljice, koja, kako se kasnije ispostavi, ima nesretan brak, ali to ne želi priznati.

U drugoj priči pratimo Selmin iskaz koji daje inspektoru Asimu, čime publika naslućuje zločin, što na samom kraju i bude potvrđeno.

''Emina Kovačević je u dogovoru sa rediteljicom Karmen Obrdalj napisala jedna vrlo težak, mučan, prekrasan tekst, ako se tako može reći, o prijateljstvu dvije žene koje su se spojile nekim nesretnim okolnostima. Drago mi je da sam dio ovog projekta, koji govori o temi koja muči naše društvo u posljednje vrijeme izrazito puno, femicidu. Mi smo na svoj način pokušali da kažemo neku riječ o svemu tome'', kazala je poznata bh glumica Gordana Boban.

Mladoj glumici Fatimi Kazazić Obad sam proces rada na predstavi je bio izazovan, jer je pored sebe, kaže, imala dva ozbiljna profesionalna partnera Gordanu Boban i Sašu Oručevića, što je za nju predstavljalo izazov u smislu glumačkog napredovanja, javlja Radio Konjic.

''Sama tema i ideja predstave, nažalost, toliko je sveprisutna u današnjem društvu da mi je svaki dan bio toliko mučan, što je kontradiktorno, jer smo se mi jako zabavljali na probama dok smo kreirali predstavu, No, kada saberemo o čemu se tu radi, šta postavljamo na scenu, koliko je to zapravo jezivo, budi se onda grč u želudcu. Mene je teme nasilja nad ženama, femicida pogotovo, i ranije uznemiravala, ali kroz ovaj proces, zbog lika Lucije, morala sma istražiti sve temeljitije i doći do nekih podataka. Moja neka analiza, dakle, ne kažem da je to 100% točna, statistički podaci u našoj državi govore da svaka četvrta žena trpi neki vid nasilja, bilo da se radi o fizičkom ili mentalnom, i jako mi je bitno da o ovoj temi govorim'', rekla je Kazazić Obad.

''Meni je jako drago ako predstava dopre do ljudi, jer ako promijenimo jednu ljudsku sudbinu, mislim da smo uradili puno. Moramo znati da je ova predstava napravljena prije svih ovih nemilih događaja koji su femicid skrenuli u fokus društva, tako da i čak prije onog nesretnog događaja u Gradačcu, mi smo igrali predstavu. Neću da kažem da je uzalud, ali se jednostavno nadam da će promijeniti svijest nekih ljudi, nekih žena, da će im dati snagu da se izbore sa problemima koji su u našem društvu jako prisutni'', rekao je glumac Saša Oručević.

Nakon predstave ''Perzeide'' publika je u Galeriji NU Konjic nazočila i otvaranju izložbe fotografija Amera Tikveše i Roberta Oroza pod nazivom ''creAction'', koja je nastala u okviru projekta ''Pokret za ekološko obraćanje'' Centra za mirovno obrazovanje-CMO uz partnerstvo i podršku Katoličke službe za pomoć ''Catholic Relief Services-CRS'' u BiH.

Izložba predstavlja umjetničku akciju u službi zaštite okoliša, a sadrži 22 fotografije, koje su nadahnute enciklikom ''Laudato si'' pape Franje o brizi za zajednički dom.

''Idejni tvorac izložbe je Alen Krstić iz Centra za mirovno obrazovanje. Pojavila se 2015.godine enciklika pape Franje, te se ukazala potreba za njonom širom promocijom u BiH. Krstić me zamolio da kroz svoje fotografije vizualiziram najupečatljivije iskaze iz enciklike. Povadio sam u vidu citata 22 iskaza koje sam vizualizirao sa svojih 11 fotografija, a preostalih 11 pripada ekološkom aktivisti Robertu Orozu. Izložba je spoj nekog poziva na angažman, nekog razočarenja, ali i buđenja neke nade da sve može biti drugačije ako se dovoljno potrudimo'', izjavio je Amer Tikveša.

Robert Oroz, ekološki aktivist, redovno dokumentira probleme u životnoj sredini, a dio toga prikazano je i na izložbi.

''Jako mi se sviđa koncept i poruka koju ova izložba nosi. Svi ljudi trebaju znati što se događa u našoj životnoj sredini, posebno ono što bi moglo imati dugoročne posljedice. Najviše sam vremena proveo fotografirajući gradnju malih i velikih HE, krčenje šuma, divlje deponije, požare, ali ponekad se nađe i neka lijepa fotografija'', istaknuo je Oroz.

Na izložbi su se obratili i vjerski službenici, konjički paroh Branimir Borovčanin, gvardijan u Franjevačkom samostanu fra Ferdo Boban i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Konjic Refik ef. Delić, piše Radio Konjic.

Kopirati
Drag cursor here to close