Prošetajte Španjolskom

Kraljevski muzej slika: Prado na ulicama Mostara

''Prado na ulicama Mostara'' svim ljubiteljima povijesti Španjolske, Europe i zapadne umjetnosti omogućit će putovanje kroz različite škole koje čine umjetnički pejzaž stalne kolekcije ovog muzeja.
Kultura / Umjetnost | 24. 07. 2024. u 12:20 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odabranih 30 remek djela, reprodukcija nekih od najznačajnijih španjolskih umjetnika, čine postav izložbe koja je u srijedu 24. srpnja otvorena na Španjolskom trgu u Mostaru.

''Prado na ulicama Mostara'' naziv je izložbe koja će svim ljubiteljima povijesti Španjolske, Europe i zapadne umjetnosti omogućit putovanje kroz različite škole koje čine umjetnički pejzaž stalne kolekcije ovog muzeja.

''Izložba se sastoji od reprodukcija u stvarnim veličinama najznačajnijih djela koji se nalaze u muzeju. Izuzetno mi je drago da smo danas upravo tu, na Španjolskom trgu, te da na ovaj način raste naša suradnja s Gradom Mostarom i nadamo se kako će to nastaviti i dalje'', rekla je na otvaranju izložbe veleposlanica Kraljevine Španjolske María Teresa Lizaranzu Perinat.

Foto: Bljesak.info / Izjave za medije

Uz Grad koji je podržao suradnju, jedan od odgovornih ''krivaca'' jeste i UNESCO u našoj zemlji, čiji je šef ureda, Siniša Sesum, istaknuo kako je ovo njihov poklon za obilježavanje 20. godišnjice od obnove Starog mosta u Mostaru.

Video: Remek-djela iz madridskog Prado muzeja na ulicama Mostara

''Jako mi je drago da smo uspjeli podržati ovakav projekt i dati građanima Mostara jednu divnu mogućnost da vide Muzej Prado na otvorenom. Ono što UNESCO radi jeste promocija kulture i kulturnog naslijeđa, a promocija Muzeja Prado na jednoj ovakvoj šetnici na Španjolskom trgu je divan primjer promocije kulture. Prado i Mostar su izuzetno jako povezani jer su obadvoje dobra svjetske baštine UNESCO-a i to je nešto što se zaista treba promovirati'', rekao je Sesum i dodao kako se nada da bi upravo ova izložba mogla inspirirati građane Mostara da posjete Muzej Prado.

Foto: Bljesak.info / Ptičica :)

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić u svom obraćanju naveo je kako je ovo jedan u nizu događaja koje rade zajedno s veleposlanstvom kraljevine Španjolske i UNESCO-m.

''Svi su čuli za Muzej Prado i jedan dio izložbe kao poklon građanima Mostara će se idućih dana nalaziti ovdje na šetnici. Prije nepunih dva tjedna smo otvorili i ploču za šah upravo na ovom mjestu, što pokazuje da radimo kontinuirano i promišljamo kako možemo povezati Mostar i Španjolsku sa cijelim svijetom'', naveo je Kordić.

Istaknuo je kako je dan ranije iz Mostara poslana jedna genijalna poruka mira, suživota i zajedništva zahvaljujući i uredu UNESCO-a u ovoj zemlji, te da ovim nastavljaju u istom smjeru.

Foto: Bljesak.info / Prado na ulicama Mostara

Podsjećamo, ovo je prvi put da je jedna ovakva izložba, u sklopu projekta El Prado na ulicama koji je započeo 2015. godine omogućavajući da djela Muzeja Prado zauzmu javne prostore na ulicama različitih gradova širom svijeta, otvorena na Balkanu.

U ovom trenutku Prado posjeduje više od 8200 slika, a 30 iz grupe najvažnijih dio su ove izložbe.

Izložba će ostati otvorena do 5. kolovoza 2024. godine.

Foto: Bljesak.info / Kraljevski muzej slika...

 

Kopirati
Drag cursor here to close