Konceptualni umjetnik

Umro Claes Oldenburg

Oldenburg je svakodnevicu pretvorio u umjetnost, a slavu je stekao šezdesetih godina prošlog stoljeća umjetničkim instalacijama predimenzioniranih predmeta za svakodnevnu uporabu.
Kultura / Umjetnost | 19. 07. 2022. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki konceptualni umjetnik švedskog podrijetla Claes Oldenburg preminuo je u 93. godini u New Yorku objavila je galerija Paula Cooper.

Oldenburg je svakodnevicu pretvorio u umjetnost, a slavu je stekao šezdesetih godina prošlog stoljeća umjetničkim instalacijama predimenzioniranih predmeta za svakodnevnu uporabu.

Njegove gigantske žlice, noževi, kvačice, sigurnosne igle, telefoni i korneti za sladoled danas ukrašavaju javne površine diljem svijeta, premda su njegove ideje isprva bile predmet kritika.

Međutim, odvažni, duhoviti i duboki prikazi svakodnevnih predmeta pribavili su mu reputaciju jednog od najvažnijih umjetnika 20. stoljeća. Smatra se i jednim od najistaknutiji predstavnik pop-arta u kiparstvu.

Svoja je djela definirao kao spomenike konzumerizmu, odnosno potrošačkom društvu obilja.

Rođen u Švedskoj 1929., Oldenburg se s obitelji preselio u Chicago 1936. godine, studirao je književnost i povijest umjetnosti na sveučilištu Yale, a pohađao je i Umjetnički institut u Chicagu. Od 1956. je živio u New Yorku, gdje je brzo  postao istaknuta figura unutar gradske avangarde, postavivši The Street (1960.) impresivnu instalaciju visećih radova napravljenih od urbanog otpada, a potom i The Store (1961.) izložbu malih gipsanih skulptura svakodnevnih predmeta postavljenih u pravi, unajmljeni izlog, prenosi Hina.

  / Žlica Claesa Oldenburga | Foto: Glen Stubbe, Star Tribune

Među njegovim najpoznatijim djelima je "Clothepin" na Center Square Plazi u Philadelphiji, 13.7 metara visoka čelična štipaljka postavljena tijekom obilježavanja dvjestote obljetnice SAD-a 1976.

U Chicagu, "Batcolumn" od 29 metara iz 1977. prikazuje bejzbolsku palicu, a u Las Vegasu, "Flashlight" se uzdiže 11.7 metara visoka svjetiljka.

U Washingtonu je njegov rad predstavljen golemom gumicom za pisaći stroj od čelika i stakloplastike u vrtu skulptura Nacionalne galerije umjetnosti. Njegovi radovi se mogu vidjeti i u Barceloni, Tokiju, Rotterdamu, Seoulu, Middlesbroughu, Los Angelesu...

Američki predsjednik Bill Clinton dodijelio mu je Nacionalnu medalju za umjetnost 2000. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close