Molitva

Deseci tisuća vjernika se skupilo na Brdu džamija

Kultura / Vjera | 19. 06. 2015. u 19:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Deseci tisuća vjernika stigli su u petak na Brdo džamija, treće sveto mjesto islama u istočnom Jeruzalemu radi prve velike ramazanske molitve.

Vjernici su dolazili uz izvanredne mjere izraelskih vlasti uvedene povodom ramazana. Istočni Jeruzalem je palestinski dio Jeruzalema koji je Izrael pripojio i okupirao.

Glasnogovornica izraelske policije Luba Samri je izjavila da je oko 80.000 vjernika stiglo na Brdo džamija u petak radi prve molitve u mjesecu posta, koji obilježava prvo otkriće Kur'ana proroku Muhamedu.

Glasnogovornica je izjavila da je 48.000 vjernika stiglo sa Zapadne obale. Običnim petkom ih bude nekoliko tisuća.

''Oko 500 Palestinaca je stiglo iz pojasa Gaze koji je pod izraelskom blokadom'', izjavio je dužnosnika organa ministarstva obrane zaduženog za koordiniranje izraelskih aktivnosti na palestinskim područjima.

Kretanje Palestinaca od Zapadne obale do istočnog Jeruzalema odvijalo se pod rigoroznim sigurnosnim mjerama. Vjernici moraju imati dozvole, proći kroz kontrole i zid razdvajanja pod visokim nadzorom.

Povodom ramazana, izraelske vlasti su poduzele mjere olakšati kretanje produživši vrijeme otvaranja kontrolnih prijelaza.

Kopirati
Drag cursor here to close