Papina poruka

Hodočasnici s Koševa nose poruku mira

Kultura / Vjera | 06. 06. 2015. u 11:22 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Euharistijskim slavljem kao najsvečanijim dijelom, završena je, nakon Službe riječi, Sveta misa koju je Papa Franjo služio danas u Sarajevu, na stadionu Asim Ferhatović Hase, pred više od 65.000 hodočasnika i poštovatelja iz BiH i više drugih zemalja.

Nakon što je u dijelu mise Služba riječi odaslao poruke mira i u gradu što je u nedavnoj prošlosti doživio strahovite ratne patnje izgovorio: "Nikada više rata", Papi je tokom euharistijskog slavlja, obitelj Petra i Milenke Ivančević sa šestoro djece (pet kćeri i sin) predala darove - kruh, vino i vodu.

Svetu misu, sveto euharistijsko slavlje, kao centralni događaj pohoda glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Papa je slavio zajedno s desetinama biskupa i velikim brojem svećenika iz BiH i drugih zemalja te s okupljenim desetinama hiljada hodočasnika.

Sudjelovala su i tri crkvena zbora s velikim brojem članova a pratio ih je veliki orkestar Oružanih snaga BiH.

Papa Franjo je sa stadiona na Koševu ispraćen poklicima: "Papa, mi te volimo".

Vjernici, hodočasnici i drugi posjetitelji nastojali su se na odlasku približiti mu se i rukovati se s njim.

Sveta misa je najvažniji čin kršćanskog života. Služba riječi i euharistijska služba dva su dijela ove mise.

Po kršćanskoj tradiciji, sudjelovanjem u misnom slavlju, rastu snaga i ljubav.
Po završetku Svete mise na sarajevskom Stadionu Koševo koju je predvodio papa Franjo, na tisuće hodočasnika iz mnogih zemalja svijeta polako je počelo napuštati stadion.

Vjernici su odlazak pape ispratili skandiranjem "Franjo, Franjo" i ''Franjo mi te volimo'', pri tom mašući prigodnim kačketima s motom pohoda "Mir vama" i zastavicama Vatikana.

Hodočasnici odlaze sa stadiona noseći poruku mira

Ispunjena srca i produhovljeni porukama Svetoga oca o nužnosti suživota na ovdašnjim prostorima, praštanja i pomirenja te fokusiranja na dijalog u budućnosti, napuštaju stadion čuvajući za sutrašnjicu sjećanje na nazočnost povijesnom trenutku Papine propovijedi u Sarajevu.

Oni koji su došli van Sarajeva u kolonama će se kretati prema autobusima, a potom i konačnim odredištima.

Svetoj misi prisustvovalo je oko 65.000 hodočasnika, od kojih je oko 34.000 iz BiH, dok ih je oko 23.000 došlo iz Hrvatske, oko 2.500 iz Srbije, a ostatak iz drugih zemalja svijeta.

Pregledano 30-ak pacijenata

Timovi liječnika Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) dosad su na stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu pregledali 30 pacijenata, a u tijeku je prijem i pregled novih pacijenata.

Uglavnom se radi o starijim osobama i djeci koji su uslijed izuzetno visoke temperature imali mučnine i vrtoglavice.

Pacijentima je ukazana adekvatna liječnička pomoć, te je desetak njih upućeno i na detaljnije pretrage na Kliniku urgentne medicine (KUM).

Na stadionu su danas dr. Ira Tančica, dr. Lejla Brigić, dr. Gordana Lujić, dr. Demir Bejtović, te medicinski tehničari Alen Hasanović, Emir Suljović, Armin Mujković i Nermin Milić.

UKCS je izabran kao referentna zdravstvena ustanova za brigu svih hodočasnika tijekom posjete Svetog Oca Sarajevu i BiH. Svi resursi UKCS-a su na raspolaganju, dodatno su pojačani kirurški, neurološki i internistički timovi u KUM-u.

Pacijenti se javljaju i u Kliniku urgentne medicine, a u proteklih dva sata pregledano je 15 pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close