Nakon 552. godine

Izlaganje moći sv. Luke u Jajcu

Kultura / Vjera | 15. 10. 2015. u 16:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Jajcu u  subotu, 17. listopada 2015. godine u kripti crkve Uznesenja BDM pod svečanom sv. misom u 17. sati, koju će predvoditi uzoriti Vinko kardinal Puljić, bit će po prvi put nakon 552. godine izložene moći sv. Luke Evanđeliste.

Prema tradiciji i nekim povijesnim podacima, moći svetoga Luke Evanđeliste su neposredno prije konačnog otomanskog osvajanja Bosne iz Jajca prebačene u Dubrovnik. Čuvaju su u Samostanu Male braće u Dubrovniku u relikvijaru ''Moćnik prsta svetoga Luke'', rad nepoznatog dubrovačkog majstora iz 1555. godine.

Na inicijativu franjevaca iz Jajca, uz dogovor dviju provincija, Franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva i Franjevačke provincije Sv. Jeronima iz Zadra, te uz suglasnost Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku, Samostan Male braće iz Dubrovnika vratio je dio moći samostanu u Jajcu. Fra Veselko Grubišić, gvardijan u Samostanu Male braće moći je 21. svibnja ove godine predao fra Zoranu Mandiću, gvardijanu franjevačkog samostana u Jajcu.

Čašćenje relikvija ili moći – tjelesnih ostataka svetaca prisutno je kroz cijelu povijest kršćanstva. I danas se u mnogim crkvama čuvaju i časte moći svetaca i vjeruje se u njihovu čudotvornu moć. Moći su uglavnom smještene u relikvijar koji je često pravo umjetničko djelo. Tako će biti i s moćima sv. Luke koje su vraćene franjevačkom samostanu. Relikvijar u kojem će biti smještene moći djelo je hrvatskog kipara Kuzme Kovačića, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close