Papa svećenicima

Nemate pravo zaboraviti povijest, ali ne da se osvetite

Kultura / Vjera | 06. 06. 2015. u 15:30 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nakon što sam čuo svjedočanstva svećenika, redovnika i časne sestre osjećam u srcu da vam moram govoriti iz srca'', rekao je papa Franjo, te ostavio pripremljeni govor, i spontano, kako je to samo njemu svojstveno, rekao ono što ga je dirnulo u srce nakon svjedočenja redovnika u sarajevskoj Katedrali.

Svjedočanstva govore sama za sebe i to je jednostavna memorija vašeg naroda, misli Sveti otac, ali kaže narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnosti. Ovo je sjećanje vaših otaca majki i predaka u vjeri.

''Govorili su nam samo troje, a iza njih stoje toliki i toliki koji su propatili isto. Draga braćo i sestre nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne za osvetiti se nego za biti mirotvorac i činiti mir. Ne na to gledati kao čudnu neobičnu stvar, nego da biste mogli ljubiti kao što su oni ljubili. U vašoj krvi i pozivu stoji krv i svjedočanstvo ovih koji su nam svjedočili. To je krv i svjedočanstvo tolikih redovnika, redovnica i sjemeništaraca.

Sveti Pavao u poslanici Hebrejima kaže nemojte zaboraviti svoje pretke, upravo oni su vam prenijeli vjeru, oni su vam prenijeli kako se živi vjera. I sam Pavao nam govori, ne zaboravite Isusa Krista. I upravo oni su krenuli tragovima Krista gospodina'', poručuje Papa.

Sveti otac ističe kako to treba uzeti u sjećanje, primiti ga kako bismo bili mirotvorci i radili mir, nekolike su i riječi su mu ostale u srcu, jedna od njih je oprost.

''Čovjek koji se posvetio Gospodinu, a koji ne zna oprostiti zaista ničemu ne služi. Oprostiti nekome koji je rekao grubu riječ i s kim si se svađao i sestra koja je ljubomorna na tebe nije teško, ali oprostiti onome koji te muči, želi izmrcvariti koji te muči s oružjem, to je teško. Oni su to učinili i oni upravo propovjedaju kako se to radi.

Još jedna misao mi je ostala, ona o kome je govorio o 120 dana u logoru, koliko puta nam taj zli duh čini da zaboravimo patnje naših predaka. Ti dani se ne računaju danima, nego u minutama, jer je svaka minuta mučenje. Boraviti tako bez hrane pića, prljavi to je trajalo toliko i toliko vremena. A mi kada se žalimo kada nas malo boli zub i želimo imati tv u sobi radi komoditeta, i kada prigovaramo protiv naših predstojnika i govorimo da nam jelo niej dobro, molim vas ne zabroravite svjedočanstva vaših predčasnika.

Zamislite koliko su oni propatili, mislite upravo o onih 6 litara krvi koji je morao primiti svećenik koji je govorio prvi i provodite jedan život koji je dostojan križa Isusa Krista.

Časne sestre, svećenici, biskupi koji su svjetovni su karikatura, ne služe ničemu, nemaju sjećanje svojih mučenika i zaboravili su na žrtvu Isusa Krista. Druga stvar koja mi dolazi u pamet jest onaj policijski službenik koji je mučio časnu sestru, i ona gospođa koja je bila muslimanka i donijela svećeniku za jesti. Svi smo mi ljudi, čak i taj čovjek koji je to napravio možda je u taj čas pomislio na svoju majku i rekao evo jedi. I ona gospođa muslimanka također je vjerovala u boga i čini dobro, pazite na to jer svi imaju to sjeme dobrote jer svi smo mi djeca Božja.

Blago vama koji imate tako blizu ovakva svjedočanstva, nemojte ih zaboraviti molim vas. Neka i vaš život raste zajedno s ovim sjećanjem. Mislim na onog svećenika kojemu su umrli otac, pa rat sestra majka, ostao je sam ali on je plod jedne ljubavi, jedne bračne ljubavi, mislite na ovu sestru mučenicu, također i ona kćer jedne obitelji, dolazi mi u pamet ono što je rekao kardinal, što se dogodi s vrtom života, tj obitelji, što se može dogoditi da ne cvjeta. Molite za obitelji, da bi proizašli, procvala tolika djeca i da bi bila mnoga zvanja. I konačno želio bih vam kazati ovo je bila jedna povijest okrutnosti, koja danas u ovom svijetu i svjetskom ratu gdje doživljavamo tolike okrutnosti, činite uvijek suprotno od okrutnosti, imajte osjećaje stavove, raspoloženja bratstva, nježnosti, opriosta, i nosite križ Isusa Krista.

Sveta Majka Crkva vas želi upravo takve, male, kao male mučenike ispred ovih velikih, male svjedoke križa Kristovog. Neka vas Gospodin blagoslovi i molim vas molite za mene'', rekao je Papa.

Kopirati
Drag cursor here to close