Kijev Do

Obilježena 31. godišnjica prvog masovnog zločina u BiH u Domovinskom ratu

Kultura / Vjera | 13. 11. 2022. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sveta je misa služena u crkvi sv. Ilije

U nedjelju je obilježena 31. godišnjica masakra nad nevinim civilima Kijeva Dola u općini Ravno, kada su zločinci, u organizaciji JNA, ubili svih osam civila koji su tu živjeli.

Svi ubijeni su bili stariji od 60 godina i svima je već bila potrebna pomoć za osnovne životne potrebe. 

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća ispred spomen obilježja, svetu misu za sve žrtve služena je u crkvi sv. Ilije.

Iako je učinjena nepravda hrvatskom narodu, župnik je u svojoj propovijedi istaknuo kako bi glavna životna vodilja trebala biti misao blaženog Miroslava Bulešića ''Moja osveta je oprost''. 

Foto: PR / Godišnjica masakra nad nevinim civilima Kijeva Dola

Napad na Ravno

U ranim jutarnjim satima, 1.listopada 1991., napadnuto je Ravno, a u popodnevnim satima istoga dana uslijedio je napad na Čepikuće, gdje su postrojbe JNA sa srbo-crnogorskim rezervistima zaustavljene i pretpjele poraz.

Nakon tog poraza uslijedila je odmazda prema stanovnicima Ravnog, a kasnije i okolnih mjesta, gdje se vrši ubijanje, progon stanovništva, pljačka, palež i uništavanje ukupne imovine.

Okupacija ovog prostora je trajala idućih osam mjeseci.

13. studenoga 1991.pripadnici ovih postrojbi vrše stravičan zločin u mjestu Kijev Do, gdje mučki ubijaju osam starijih osoba u dobi od 60-85 godina. Od njih osam, sedam su bile žene.

U vremenu okupacije ubijene su 24 osobe, 19 ih je odvedeno u logore koji su kasnije razmjenjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close