Odgovorao mladima

Papa mladima: Molim vas, budite mirotvorci

Kultura / Vjera | 06. 06. 2015. u 18:13 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto govora kojeg je pripremio mladima, Papa je izrazio želju čuti što mladi iz BiH imaju reći, zbog čega su mu mladi postavljali pitanja na koja je Papa odgovorio, čime je još jendom pokazao svoju jednostavnost i blizinu ljudima. Govor koji je trebao održati bit će naknadno objavljen.

'U posljednje vrijeme mi mladi živimo u takvim vremenu gdje prevladavaju internet i mediji iz kojih smo mogli pročitati vijest da vi dugo godina ne gledate TV. Želimo znati je li to istina i ako je kako u tome uspijevate', pitao je Papu Ivica Kustura.

''Već dugo ne gledam televiziju, gledao sam je prije i ona me na neki na neki način zavarravala, te sam sredinom 90-ih odlučio ne gledati je. Kada sam želio gledati filmove išao sam u kinematografske sale, u osobnom ambijentu to me zavaravalo. Jas am inače iz kamenog doba'', našalio se se Papa.

''Vjerujem da se vrijeme promijenilo i živimo u novom vremenu što je vrlo važno. U vremenu slike u kojem živimo može se učiniti ista stvar koje se radila i u vremenu knjige, naprosto izabrati ono što gledati. Prva stvar je odgovornost ljudi koji stavraju televizijski program, da stvaraju stvari koje nas uzdižu, a ne spuštaju dolje. Ta odgovornost bi nam pomogla da još ojačamo naše vrijednosti koje bi nas uzdigle prema gore. Druga važna stvar je ona koja se tiče nas samih, a koja se odnosi na to da sami odgovorno odabiremo program koji nas uzdiže u vrlini, a ne spušta prema dolje. Tako kada vidimo nešto neodgovorno na televiziji ugasimo je. Isto se radilo i u kamenom dobu kada smo nailazili na knjige čiji nam sadržaj nije odgovarao, zatvarali smo i prelazili na drugu. I treća stvar je vezana za stvari koje nam uništavaju duh. Ako smo primjerice sljubljeni za računalo i postajemo robovi toga onda naprosto gubimo dušu. I ako primjerice računalo koristimo za loše stvari gubimo život. Ja želim da vi koristite računalo za stvari koje vas uzdižu, koje vam čine dobro'', rekao je Papa.

'Jeste li vi uspjeli osjetiti ljubav koju mladi u BiH osjećaju prema vama', drugo je pitanje postavljeno Papi.

'Moram vam reći istinu, kada sretnem mlade i osjetim radost radujem se ne samo zbog mene nego zbog ideala. vi ste me ispunili radosti, vi ste prva generacija mladih nakon rata, vi ste proljetni cvjetovi kako je već rekao monsinjor Semren i u vama vidim želju volju da idete naprijed, a ne da živite gledajući u prošlost. Želim da vi ne stvarate neprijatelje jedni među drugima nego da zajedno hodate prema budućnosti i to je veliko. Zagledajte se duboko u sebe i ono što ćete naći unutra ne treba biti da postojite vi i oni nego moramo postojati mi zajednički koji ćemo skupa hoditi prema budućnosti. Ne gradite zidove, gradite samo mostove. I to je radost koju nalazim u vama', rekao je Papa.

'Koju poruku mira biste poslali nama mladima', treće je pitanje na koje je odgovarao.

'Malo ću se ponoviti i reći što sam rekao prije - o miru je lagano pričati i moćnici ovoga svijeta često pričajući o miru teoretiziraju dok s druge strane konkretno prodaju oružje i šire rat. Ja u vama očekujem iskrenost i jedinstvo između onoga što mislite, osjećate i radite. sve ostalo se naziva licemjerje. Vidio sam jedan film o vašem gradu, ne sjećam se kako se zove, ali govori o ratnim stradanjima. Vidio sam u tome filmu mostove koji kada se ne koriste za ono što su stvoreni, da spajaju ljude, da postaju jako negativna stvarnost. Od vas prve generacije djece rođene nakon rata očekujem integritet i poštenje, da stvarate mostove koji će biti korišteni za susret jednih između drugih, za bratstvo', odgovorio je Papa.

Mladi su Papi uručili nekoliko skromnih poklona, među ostalim molitve koje su napisali jučer na molitvenom bdijenju.

Zadatak mladima: Budite mirotvorci i nemojte zaboraviti moliti za mene

''Mir vama, poručio je Papa mladima i to na lokalnom jeziku. 'Vi dragi mladi koji ste cvjetovi ovoga proljeća molim vas - vi budite mirotvorci', rekao im je i još jednom poručio 'Mir vama'. 'Gospodin neka vas blagoslovi, neka blagoslovi sve nas i molim vas nemojte zaboraviti moliti za mene', poručio je Papa koji je blagoslovio i ljude i djecu ispred dvorane.

‘'I mir se čini među svima nama, među muslimanima, Židovima, kršćanima, svi mi vjerujemo u jednoga Boga. Da nikada ne bude među nama razdora nego uvijek bratstvo. Mir vama', poručio je okupljenima pred dvoranom. To je ono što vam ostavljam da stalno radite, da budete mirotvorci'’, poručio je Papa mladima ispred dvorane, te ih još jednom zamolio da ne zaborave moliti za njega.

 
Kopirati
Drag cursor here to close