Sveti otac

Papa na Koševu: Misa nakon darova

Kultura / Vjera | 06. 06. 2015. u 09:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon inspirativne i ohrabrujuće poruke u Predsjedništvu BiH, Sveti otac se papamobilom uputio se prema stadionu Koševo.

Papamobilom se vozio Titovom i ulicom Alipašina, te prošao pored naselja Ciglane do stadiona Koševo gdje ga je dočekalo oko 65.000 hodočasnika. S njim je u vozilu bio vrbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Uz put su ga pozdravljali razdragani građani, a nakratko se zaustavio da bi blagoslovio nekoliko djece.

Na stadionu Koševo Papu je oduševljeno i otvorena srca dočekalo oko 70.000 hodočasnika.

Prolazak Pape popraćen je ovacijama prisutnih i mahanjem zastavicama Vatikana, dok su mnogi fotografilarli ovaj povijesni trenutak za BiH.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uručio je papi Franji na stadionu Koševo Ključeve Grada Sarajeva te Povelju o uručenju Ključeva.

Dodjelom tog priznanja građani Sarajeva iskazuju poštovanje i zahvalnost Svetome ocu za izniman doprinos i očuvanje civilizacijskih vrijednosti, mira i suživota u BiH.

Ključeve Grada Sarajeva dizajnirao je i ručno izradio istaknuti bh. umjetnik Salem Obralić.

Ključ je izliven u bronci, poliran i obrađen u dizajniranoj kutiji od drveta divlje trešnje. Osmišljen je u vidu ključeva iz srednjovjekovnog doba. Na rezi ključa oslikane su bogomolje, s mostom tipa Šeher-ćehajine ćuprije, kakav se nalazi i na grbu Grada Sarajeva.

Priznanje se sastoji od kutije s ključem i Povelje s tekstom na bosanskom i talijanskom jeziku. U vrhu Povelje utisnuta je Višegradska kapija, kao simbol ulaza u Sarajevo.

Nakon preuzimanja priznanja, poglavar Vatikana pozdravio se s brojnim članovima svećenstva i časnim sestrama, koji su ga pozdravili ljubeći mu ruku.

Time je završen predprogram na stadionu, a uslijedila je Sveta misa.
U 11 sati Papa Franjo započeo je svetu misu na otvorenom, na stadionu "Asim Ferhatović Hase" na Koševu u Sarajevu.

Svetu misu, sveto euharistijsko slavlje, kao središnji događaj pohoda glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Papa slavi zajedno s desetinama biskupa i velikim brojem svećenika iz BiH i drugih zemalja te s okupljenim hodočasnicima.

Sudjeluju i tri crkvena zbora s velikim brojem članova a prati ih veliki orkestar Oružanih snaga BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close