Pripreme

Papa u Sarajevu: Pripreme gotove, pod nadzorom oni koji su prijetnja

Kultura / Vjera | 01. 06. 2015. u 13:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Opsežne pripreme za dolazak pape Franje 6. lipnja u Sarajevo koje su trajale proteklih mjeseci završene su, a sada se radi na sitnijim detaljima'', rekla je danas u Sarajevu glavna tajnica državnog Organizacijskog odbora Tonka Krešić na konferenciji za medije u danas otvorenom pres-centru u Zetri.

Podsjetila je kako je ovaj put Papina posjeta i državna i pastoralna, jer papa Franjo u Sarajevo i BiH dolazi kao državni poglavar.

Istaknula je kako će fokus rada ovog odbora biti na dočeku Pape u Predsjedništvu BiH, gdje će ga ispred zgrade uz vojne počasti i intoniranje himni dočekati članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović. Papa će tu simbolično pustiti golubove mira i poručiti "Mir vama", a potom održati susret s članovima najviše državne institucije.

Predstavnik Crkvenog odbora i šef Ureda za prijavu hodočasnika Tomislav Mlakić naveo je podatak kako su za središnju misu na stadionu Koševo prijavljena 64.842 hodočasnika. Od toga, oko 35.000 ih je iz BiH, 23.000 iz Hrvatske, oko 2.500 iz Srbije, Makedonije, Slovenije i zemalja zapadne Europe, dok su ostali iz drugih zemalja, poput Kine, Egipta, Rumunjske, Mađarske i Češke.

Za prisustvo u Katedrali prijavljeno je 1.400 svećenika, sestara, redovnika i sjemeništaraca, gdje će Sveti otac sudjelovati u čitanju i molitvi te održati prigodan govor.

Za susret s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II prijavljeno je oko 4.500 pripadnika te populacije.

''Podsjetio bih da papa Franjo dolazi ohrabriti katolike, pozvati ljude na ekumenizam i dijalog te sve pozvati na mir i suživot'', istaknuo je.

Predstavnik Pododbora za sigurnost Irfan Nefić naglašava da će građani Sarajeva dobiti upute o kretanju i ponašanju na dan Papine posjete, te da će tijekom dana od 7.00 do 19.45 sati dolaziti do privremene potpune obustave prometa.

Na koje se točno dijelove grada to odnosi on nije mogao reći iz sigurnosnih razloga, napominjući da će građani sve informacije dobiti na vrijeme. Negirao je pojedine navode da će cijeli grad taj dan biti u prometnoj blokadi.

Na terenu će, rekao je Nefić, biti angažirano između 1.000 i 2.000 policijskih službenika, a naglasio je kako će pojedine agencije imati pod nadzorom osobe za koje se sumnja da bi mogle ugroziti sigurnost.

Kopirati
Drag cursor here to close